Το One World Trade Center εγκαινιάστηκε το 2014 και σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο για την πόλη της Νέας Υόρκης που αντιστέκεται μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα και δη εκείνο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου με ύψος 540 μέτρα, που έχει γίνει γνωστό ως «Πύργος της Ελευθερίας», είναι το υψηλότερο κτίριο της Αμερικής (541 μέτρα), ενώ βορειοανατολικά του στεγάζεται το Μνημείο και το Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, στο σημείο εκείνο όπου τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Ενώ το Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου συμβολίζει το «κενό», που προκάλεσαν οι επιθέσεις, ο «Πύργος της Ελευθερίας» συμβολίζει «το θετικό», σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Κένεθ Λούις.

Από τους πρώτους ενοίκους του είναι ο εκδοτικός κολοσσός Condé Nast, ο οποίος στέγασε το παγκόσμιο αρχηγείο του περιοδικού από τον 20ο έως και τον 44ο όροφο, ενώ περισσότεροι από 3.400 δημοσιογράφοι και διαφημιστές, εργαζόμενοι των περιοδικών «New Yorker», «Vogue» και «Vanity Fair», άφησαν πίσω τους την Times Square και μετακόμισαν εκεί.

Όπως εξηγεί ο Λούις, το σκεπτικό ήταν ο νέος πύργος να είναι ένα μνημείο της ανθεκτικότητας της Νέας Υόρκης, που ατενίζει το μέλλον παρά την τραγωδία.

Οι εναλλακτικοί τρόποι εκκένωσης του κτιρίου

Ανάμεσα στις πιο εφιαλτικές εικόνες από την ημέρα των επιθέσεων ήταν οι άνθρωποι που πηδούσαν από τα παράθυρα των φλεγόμενων Πύργων.

Οι αρχιτέκτονες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρότειναν λύσεις για τους τρόπους εκκένωσης του κτιρίου, αλλά όχι από το κλιμακοστάσιο. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν μια γιγιαντιαία τσουλήθρα και ένας ιμάντας αιώρησης, του οποίου έκανε παρουσίαση ένας αλεξιπτωτιστής, θυμάται ο Λούις.

Τελικά, η μοναδική λύση ήταν να θωρακιστεί η καρδιά του κτιρίου με ενισχυμένο τσιμέντο, και να είναι «αρκετά ευρύχωρη ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εξέρχονται από εκεί», εξηγεί ο Λούις.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν είναι ένα μεγαλύτερο κλιμακοστάσιο ώστε να μπορεί η εκκένωση του πύργου των 104 ορόφων να γίνεται γρηγορότερα, φωτεινή σήμανση στο πάτωμα, όπως αυτή που έχουν τα αεροπλάνα, κάμερες και όργανα επικοινωνίας ανθεκτικά στη φωτιά σε κάθε όροφο που να επιτρέπουν στους διασώστες να ελέγχουν διαρκώς την κατάσταση.

Δεν ήταν όμως η μοναδική ανησυχία η φωτιά: το φθινόπωρο του 2001 πολλές ανώνυμες επιστολές που περιείχαν άνθρακα εστάλησαν σε μέσα ενημέρωσης και σε πολιτικούς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

«Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το σύστημα φιλτραρίσματος και την ποιότητα του αέρα. Σκέψου το χειρότερο δυνατό σενάριο, τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει και μετά προετοιμάσου» συνεχίζει ο Λούις εξηγώντας την μεθοδολογία που ακολούθησαν οι αρχιτέκτονες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.