Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ενώ οι ασθένειες εξαπλώνονται στη χώρα, καθώς οι περισσότεροι άρρωστοι αδυνατούν να παίρνουν τακτικά φάρμακα, δήλωσε σήμερα η Ελίζαμπεθ Χοφ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η ραγδαία μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που εμβολιάζεται από 90% πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στο 52% φέτος και το γενικευμένο πρόβλημα της χρήσης μολυσμένου νερού εντείνουν τα προβλήματα στη χώρα, όπου ο τυφοειδής πυρετός και η ηπατίτιδα προελαύνουν, δήλωσε η Χοφ αργά χθες βράδυ.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011.

«Στη Συρία, έχουν ένα εκατομμύριο τραυματίες ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου. Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει όταν ταξιδεύει στη χώρα. Βλέπεις πολλούς ακρωτηριασμένους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», επισήμανε η Χοφ.

Η ίδια τόνισε πως η κατάρρευση του συστήματος υγείας της Συρίας, όπου πάνω από τα μισά δημόσια νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν, σημαίνει ότι η προσφορά φροντίδας και θεραπείας, τόσο για τους τραυματίες όσο και για τους ασθενείς, είναι ακανόνιστη.

Η Χοφ ανέφερε πως η κυβέρνηση του Άσαντ, η οποία ζητεί να υποβάλλεται στη δική της έγκριση η αποστολή οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνουν στη χώρα, εμποδίζει τη διανομή χειρουργικών εφοδίων, επιδέσμων και συριγγών, σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

Η Δαμασκός, σύμφωνα με εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής, επιχειρηματολογεί ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται για να προσφέρεται βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς μαχητές.

«Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα είναι η ομαλότητα» στη διανομή τέτοιων εφοδίων, τόνισε η Ελίζαμπεθ Χοφ. Η έγκριση της διανομής τέτοιων εφοδίων από την κυβέρνηση «είναι σποραδική», εξήγησε η ίδια.

Δεν ήταν διαθέσιμα στελέχη της κυβέρνησης της Συρίας για να σχολιάσουν τις πληροφορίες που έδωσε ή τις καταγγελίες που έκανε η Χοφ.

Πάνω από 6.500 κρούσματα τυφοειδούς έχουν αναφερθεί φέτος σε όλη τη Συρία, όπως και 4.200 κρούσματα ιλαράς, της πιο θανατηφόρας ασθένειας για τα παιδιά στη Συρία, επισήμανε η αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Έχει υπάρξει μόλις ένα καταγεγραμμένο κρούσμα πολιομυελίτιδας—μιας ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε ένα παιδί μέσα σε λίγες ώρες—το 2014, έπειτα από μια εκστρατεία εμβολιασμού, όμως έχουν εμφανιστεί άλλες ασθένειες για πρώτη φορά στη Συρία, όπως η μυΐαση, μια τροπική ασθένεια που μεταδίδουν προνύμφες μυγών. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα κρούσματα μυΐασης στα προάστια της Δαμασκού.

Σύροι ακτιβιστές στην Ανατολική Γούτα, ένα από τα προάστια της Δαμασκού, τονίζουν εξάλλου πως η φυματίωση εξαπλώνεται εκεί εξαιτίας των πολύ κακών συνθηκών υγιεινής και της πολιορκίας των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες εμποδίζουν τη διέλευση βοήθειας.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν χθες Πέμπτη να συγκεντρωθούν πάνω από $8,4 δισεκ. για να προσφερθεί βοήθεια σε σχεδόν 18 εκατ. ανθρώπους που τη χρειάζονται στη Συρία και στην περιοχή το 2015.

Σύμφωνα με τη Χοφ, ο ΠΟΥ διένειμε πάνω από 13,5 εκατ. δόσεις φαρμάκων που έσωσαν τη ζωή ασθενών αλλά και πακέτα ιατροφαρμακευτικών ειδών το 2014, δηλαδή σχεδόν τριπλασίασε τη βοήθεια που χορήγησε στη χώρα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όμως τα προβλήματα μεγεθύνονται με όλο και πιο ταχύ ρυθμό, τόνισε η Χοφ, καθώς η πρόσβαση σε νερό είναι πολύ περιορισμένη, ενώ η ένδεια, που βαθαίνει, επιδεινώνει την κρίση υγείας: «οι ανάγκες είναι απίστευτες», επισήμανε.