Οδυνηρούς, αλλά απαραίτητους χαρακτήρισε ο βρετανός υπουργός Μεταφορών τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιφυλακτική προσέγγιση απέναντι σε χώρες όπως η Γαλλία προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της παραλλαγής του κορονοϊού απέναντι στην οποία οι εμβολιασμοί πιθανόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί.

Δύο εβδομάδες πριν, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει τους περιορισμούς για την καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τη Γαλλία παρότι ήρε τους αντίστοιχους για τους ταξιδιώτες από μεσαίου κινδύνου ή αλλιώς χώρες στην «πορτοκαλί» κατηγορία επικαλούμενη ανησυχία για τα κρούσματα που αφορούν την παραλλαγή Βήτα.

Η Γαλλία χαρακτήρισε μεροληπτικά τα μέτρα καραντίνας της Αγγλίας και είπε ότι αυτά δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των κρουσμάτων της παραλλαγής Βήτα στη Γαλλία προέρχονται από την νήσο Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό.

«Ανυπομονώ να γίνει όλος ο κόσμος πιο προσβάσιμος. Κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το ξέρω ότι είναι οδυνηρό, αλλά θεωρώ ότι γενικώς ομιλώντας, οι τηλεθεατές σας προφανώς προτιμούν να είμαστε προσεκτικοί παρά απερίσκεπτα ενθουσιώδεις ως προς αυτό και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε», είπε.

Ερωτηθείς για τη διαμάχη με τη Γαλλία, έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Βρετανούς, ο Σαπς απάντησε ότι ελπίζει να «εξομαλυνθεί» η κατάσταση.

«Δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε και κυρίως με δεδομένο ότι τα έχουμε πάει τόσο καλά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα αν τυχόν εμφανιστεί μια παραλλαγή που δεν θα καλύπτεται από τον εμβολιασμό, κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό έχοντας φτάσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα», πρόσθεσε ο υπουργός στο BBC.

Ο ίδιος ζήτησε υπομονή και είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί η πρώτη ευκαιρία για να εξεταστεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Γαλλία.

Εκατομμύρια λίρες για την προώθηση της ποδηλασίας και του βαδίσματος

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύσει 338 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων, αλλά και για να προωθήσει το βάδισμα στην Αγγλία, ελπίζοντας ότι θα καταστήσει μόνιμη τη στροφή που καταγράφηκε από την πανδημία προς την ποδηλασία στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη ενός ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.

Το 2021, η απόσταση που διήνυσαν οι Βρετανοί με ποδήλατο σε μίλια αυξήθηκε κατά 46%, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Εκατομμύρια από εμάς διαπίστωσαν στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς πως το ποδήλατο και το βάδισμα αποτελούν τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσουμε την φόρμα μας, να μειώσουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους και να κάνουμε το ελάχιστο για το περιβάλλον», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.