Υπό τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας παραμένει το χωριό Λαζαράτι, γνωστό και ως «Κολομβία της Ευρώπης», πέντε μήνες μετά τη μεγάλη επιχείρηση με στόχο την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών. Πάντως, ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα μια σαφής εικόνα σχετικά με το τι βρέθηκε τελικά στο «αμαρτωλό» χωριό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περίπου εκατό τόνοι χασίς, που οι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να πουλήσουν και περισσότερες από 115.000 νέα φυτά, δύο αποστακτήρες παραγωγής για έλαιο χασίς, δεκάδες όπλα, κλεμμένα οχήματα κ.λπ. Ανακοινώθηκαν, μάλιστα, και κάποιες λίστες με κακοποιούς που καταζητούνταν και είχαν βρει καταφύγιο στο «ανυπότακτο» χωριό.

Οι κάτοικοι του χωριού, πάντως, για να απαλλαγούν από κάθε προοπτική να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, πετούσαν κάθε τι ενοχοποιητικό σε ουδέτερα σημεία και σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Εκπαιδευμένοι σκύλοι εντόπιζαν τα θαμμένα μεταλλικά κιβώτια, στα οποία ήταν κρυμμένα εκατομμύρια ευρώ!

Συνολικά, περίπου 60 άτομα συνελήφθησαν και κινδυνεύουν να τιμωρηθούν το λιγότερο με πέντε χρόνια κάθειρξη (έκαστος). Αυτός, όμως, δεν είναι ο τελικός αριθμός των συλληφθέντων, καθώς κάθε τόσο η αστυνομία ανακοινώνει νέες συλλήψεις και, μάλιστα, κι ορισμένων ηχηρών ονομάτων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πέντε μήνες μετά τη μεγάλη επιχείρηση για την πάταξη της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, η αστυνομία παραμένει στο χωριό, στο κέντρο του οποίου έχει εγκατασταθεί μόνιμα αστυνομικός σταθμός, ενώ σταθερά παραμένουν και τα δύο μπλόκα της αστυνομίας στην εθνική οδό, όπου το Λαζαράτι έχει τις εξόδους του.

Ωστόσο, οι Λαζαρατινοί φαίνεται πως δεν έχουν συνηθίσει ακόμη την παρουσία και τον έλεγχο της αστυνομίας και πριν από έναν μήνα προσπάθησαν να αντιδράσουν βίαια, με αποτέλεσμα να «φορτωθούν» άλλες εννέα συλλήψεις.

Έκλεισε η «στρόφιγγα» του χρήματος

Ορισμένοι προσπαθούν να συμβιβαστούν με την νέα κατάσταση και για να παρηγορηθούν συνηθίζουν να λένε πως «ήταν αναμενόμενο» ή ότι «εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας έχουμε να τα ζήσουμε»… Ωστόσο, διαπιστώνεται πως πολλοί -κυρίως νέοι άνθρωποι- εγκαταλείπουν το χωριό και μεταναστεύουν στο εξωτερικό, ενώ καταβάλλονται και προσπάθειες ξεπλύματος του «μαύρου χρήματος».

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι κάτοικοι του χωριού στις σχέσεις τους με την υπόλοιπη κοινωνία είναι γενικώς ήρεμη, όπως είναι φυσιολογική και η αντιμετώπισή τους από την τοπική κοινωνία του Αργυροκάστρου και των υπολοίπων περιοχών. Όμως, είναι έκδηλες πλέον οι συνέπειες από την έλλειψη στην αγορά του δικού τους «μαύρου χρήματος». Το βαρύτερο πλήγμα δέχτηκε ο τομέας των οικοδομών, αλλά και η αγοραστική δύναμη της τοπικής κοινωνίας δείχνει μειωμένη.

Δεν είναι μόνο ότι οι Λαζαρατινοί έκλεισαν τη «στρόφιγγα» του χρήματος, αλλά επίσης το ότι το Λαζαράτι προσέφερε δουλειά σε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους από το Αργυρόκαστρο, τους γύρω νομούς, αλλά και την κεντρική Αλβανία.