Πλήττουν την οικονομία της Ρωσίας αλλά δεν θα αλλάξουν τα «μυαλά» του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα.

Η ΕΕ έχει επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για το ρόλο της στην κρίση που έχει πλήξει την Ουκρανία, την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στους φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Αρκετοί Τσέχοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μίλος Ζέμαν, έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους σχετικά με τα μέτρα αυτά, όμως ο Σομπότκα τάσσεται υπέρ της στάσης της ΕΕ.

«Οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, την επηρεάζουν αρνητικά. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι μπορούν, κατά κάποιον τρόπο, να μεταβάλουν την πολιτική συμπεριφορά της ρωσικής ηγεσίας», δήλωσε ο Σομπότκα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς σήμερα.

«Η ρωσική κοινωνία, μετά την επιβολή των κυρώσεων, φαίνεται πως υποστηρίζει περισσότερο τις αποφάσεις της ρωσικής ηγεσίας, αντί να μειώνεται η υποστήριξη στον Πούτιν την πολιτική του», πρόσθεσε.

Ο Σομπότκα δήλωσε ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν συζητήσεις την ερχόμενη Άνοιξη για τις κυρώσεις, αλλά όμως πρόσθεσε πως αυτό εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ θα λάβουν υπόψη τους παράγοντες όπως οι προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο στην Ουκρανία καθώς και η εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε ώστε η Ρωσία να συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη γειτονική της χώρα.

«Το γεγονός ότι διεξήχθησαν εκλογές, το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον εφοδιασμό (της Ουκρανίας) με φυσικό αέριο, αποτελούν κατά τη γνώμη μου θετικά σημάδια τα οποία θα επηρεάσουν τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη για την πορεία που θα ακολουθήσει η ΕΕ», είπε.

Ωστόσο υπήρξαν επίσης αρνητικές εξελίξεις, όπως οι «εκλογές» που διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα στις περιοχές Λούγκανσκ και Ντονέτσκ οι φιλορώσοι αυτονομιστές —τα αποτελέσματα των οποίων η Δύση δεν αναγνωρίζει— , επισήμανε ο Σομπότκα.

«Το γεγονός ότι έλαβαν χώρα αυτές οι εκλογές και το ότι ορισμένες πτυχές της συμφωνίας του Μινσκ δεν τηρούνται, δημιουργούν τον κίνδυνο μιας παγωμένης σύγκρουσης… από την Υπερδνειστερία».

Υπάρχουν ενδείξεις για νέες εντάσεις μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις περιοχές των αυτονομιστών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατεύματά της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και συνεχίζει να εκπαιδεύει και να υποστηρίζει τους αντάρτες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είπε από την δική του πλευρά ότι η διεξαγωγή των εκλογών από τους αυτονομιστές καταπατά τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ, που έχει στόχο να τερματιστεί η σύγκρουση εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνθρωποι.

Η νέα επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε χθες ότι οι ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της θα συζητήσουν για τις κυρώσεις την 17η Νοεμβρίου.