Τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου πήραν οι Ρεπουμπλικανοί, που επικράτησαν στις εκλογές, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ομπάμα, που εξασφάλισαν τον έλεγχο της Γερουσίας και ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είναι πλέον σε θέση να επιβάλουν την κοινοβουλευτική ατζέντα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του διαδόχου του Μπαράκ Ομπαμα.

Οι προτεραιότητές τους θα είναι οικονομικές. Δεκάδες αναπτυξιακά νομοσχέδια βρίσκονται στα σκαριά για την έγκριση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στον Καναδά και τον Κόλπο του Μεξικού, της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου, της βοήθειας προς τις μικρές επιχειρήσεις και την αποδυνάμωση των ρυθμιστικών πλαισίων.

«Αυτό το πείραμα της υπερβολική κρατικής παρέμβασης κράτησε αρκετά. Είναι καιρός να αλλάξουμε κατεύθυνση. Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τη χώρα στον σωστό δρόμο», δήλωσε μετά την επανεκλογή του ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος, ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, θα ενσαρκώσει την αντιπολίτευση στον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ έσπευσε επίσης να ανακοινώσει ότι το νέο Κογκρέσο που θα συγκροτηθεί σε σώμα στις αρχές του Ιανουαρίου, θα αφοσιωθεί επίσης «στην μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, στον περιορισμό του προβλήματος των δαπανών, στη μεταρρύθμιση του δικαιικού συστήματος, του ρυθμιστικού συστήματος και στην βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρο: θέλουν να συνεργασθούμε», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο σημερινός επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ.

Επειτα από τον κοινοβουλευτικό πόλεμο χαρακωμάτων στον οποίο επιδόθηκαν με ζέση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί θα κληθούν τώρα να θέσουν το Κογκρέσο σε λειτουργία, αφού κατόρθωσαν να ματαιώσουν σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση.

Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες δείχνουν την απογοήτευση εκλογικού σώματος: το 79% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει το έργο του Κογκρέσου και τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Λιγότερος από ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποιημένος από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κονγκρέσο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έκανε σήμερα δήλωση, κάλεσε τους εκπροσώπους του Κογκρέσου την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο. Οπως και οι προκάτοχοί του Τζορτζ Ο. Μπους, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Ρόναλντ Ρέιγκαν, θα ολοκληρώσει τη θητεία του με τα δύο σώματα του Κονγκρέσου ελεγχόμενα από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ούτε η πτώση της ανεργίας στο 5,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ούτε η οικονομική ανάπτυξη του 3,5% κατά το τρίτο τρίμηνο, ούτε και η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας δεν στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν την παράδοση που θέλει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών να λειτουργεί τιμωρητικά για το κυβερνών κόμμα.

Ενας συνδυασμός αντιξοοτήτων και σκανδάλων (NSA, φορολογικά, στρατιωτικά νοσοκομεία, μεταναστευτικό κύμα, Έμπολα στις ΗΠΑ) μαζί με τις εξωτερικές κρίσεις (Ουκρανία,Συρία) έδωσαν το υλικό για έναν διαρκή πολιτικό πόλεμο φθοράς και τη δημιουργία της εικόνας ελλείμματος ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.

Μένει να φανεί τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί την πλειοψηφία που κατέκτησαν. Ο Μιτς ΜακΚόνελ επεσήμανε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα του βέτο και μάλλον δεν θα επικυρώσει νόμους που θα διαλύουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της προεδρίας του, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας.

Ομως οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εσωτερικές τους διαιρέσεις με τα μέλη της ακροδεξιάς τους πτέρυγας Tea Party που δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένα να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας και πολιτικού συμβιβασμού με τους Δημοκρατικούς.