Από τα καμίνια της πλινθοποιίας ως τις βιοτεχνίες της ταπητουργίας, η πανδημία της COVID-19 έχει ωθήσει παιδιά ηλικίας ακόμη και 8 ετών να εργάζονται σε επικίνδυνες και καταχρηστικές δουλειές, ανακοίνωσαν σήμερα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να προβούν στην διάθεση μετρητών για να μειωθεί η παιδική εργασία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Γκάνα, το Νεπάλ και την Ουγκάντα πήραν συνέντευξη από 81 παιδιά που εργάζονται σε συχνά επικίνδυνους τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται τα χρυσωρυχεία, η αλιεία και οι οικοδομές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Αυτό που ήταν το πιο σοκαριστικό από αυτά που βρήκαμε ήταν η εκμετάλλευση (…) μερικά παιδιά πληρώνονται σε αλκοόλ σε λατομεία», δήλωσε η Άντζελα Ναμπουόουε Κάζουλε, διευθύντρια προγραμμάτων της οργάνωσης στην Ουγκάντα Πρωτοβουλία για Κοινωνικά και Οικονομικά Δικαιώματα, η οποία μετείχε στην έρευνα.

«Λόγω ακραίας πείνας, μερικά (παιδιά) έτρωγαν τα υπολείμματα από τη ζύμωση της τοπικής μπίρας για να επιζήσουν, είχαν ανάγκη να βάλουν κάτι στο στομάχι τους», σημειώνει επίσης η ίδια σε μήνυμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Thomson Reuters Foundation.

Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παγκοσμίως μειώθηκε σημαντικά σε 152 εκατομμύρια από 246 εκατομμύρια που ήταν το 2000, αλλά ο ΟΗΕ φοβάται ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας και το κλείσιμο των σχολείων που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού θα αντιστρέψουν αυτήν την τάση μείωσης.

Η Γκάνα, το Νεπάλ και η Ουγκάντα έχουν σημειώσει και οι τρεις πρόοδο στην μείωση της παιδικής εργασίας τα τελευταία χρόνια και εργάζονται για να επιτύχουν την εξάλειψή της ως το 2025 βάσει των στόχων του ΟΗΕ για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ωστόσο στην Γκάνα και την Ουγκάντα, τα παιδιά διηγήθηκαν στους ερευνητές ότι έχουν εισπνεύσει επιβλαβή σκόνη σε ορυχεία, μεταφέρει σάκους γεμάτους με μετάλλευμα, χρησιμοποιήσει τοξικό υδράργυρο για να εξάγουν χρυσό από μετάλλευμα και έχουν τραυματιστεί από βράχια που έπεσαν.

Στο Νεπάλ, παιδιά ανέφεραν ότι εργάζονται 14 ώρες ημερησίως σε βιοτεχνίες χαλιών. Και στις τρεις χώρες, περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών που μίλησαν στους ερευνητές εργάζονταν τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα και περισσότερα από το ένα τέταρτο είπαν ότι οι εργοδότες τους παρακρατούν μερικές φορές τους μισθούς τους.

Το HRW υπογράμμισε ότι τα επιδόματα έχουν αποδειχθεί μια αποτελεσματική μέθοδος για την μείωση της παιδικής εργασίας στις φτωχές οικογένειες, αλλά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, δεν έχουν πρόσβαση σε μια τέτοια στήριξη.

«Για πολλές οικογένειες με παιδιά, η κυβερνητική βοήθεια σε ανταπόκριση στην πανδημία ήταν υπερβολικά μικρή για να προστατεύσει τα παιδιά τους από επικίνδυνες δουλειές και δουλειές στις οποίες τα εκμεταλλεύονται», δήλωσε ο Τζο Μπέκερ, διευθυντής της πτέρυγας προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Οι κυβερνήσεις και οι δωρητές θα πρέπει να αυξήσουν τα επιδόματα μετρητών στις οικογένειες για να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από την καταχρηστική και επικίνδυνη παιδική εργασία», πρόσθεσε.

Η Κάζουλε από την πλευρά της συμπλήρωσε ότι η παροχή δωρεάν σχολικών γευμάτων σε όλους τους μαθητές στην Ουγκάντα θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο και να στραφούν σε επικίνδυνη εργασία.

Ο Σόλομον Κούσι Αμπόφο, συντονιστής προγραμμάτων στην οργάνωση στην Γκάνα Φίλοι του Έθνους, η οποία μετείχε επίσης στην έρευνα, δήλωσε ότι παρά τα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι αισιόδοξος διότι «αυξάνεται η ευαισθητοποίηση γύρω από την παιδική εργασία».

Τα πορίσματα της έρευνας αυτής αποτελούν «ένα δίδαγμα για μας για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα στη χώρα μας και να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και την οικονομική ανακούφιση», υπογράμμισε.