Την περαιτέρω αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson θα ξαναρχίσουν από μεθαύριο, Μεγάλη Τετάρτη οι ερευνητές στη Νότια Αφρική.

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή συνέστησε την αναστολή της χρήσης του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας νωρίτερα αυτόν τον μήνα λόγω εξαιρετικά σπάνιων περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος σε εμβολιασθέντες, αλλά την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ξαναρχίσουν τους εμβολιασμούς με αυτό. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή έχει πει πως τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν οποιωνδήποτε κινδύνων.

Η μελέτη Σισόνκε διεξάγεται όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από το υπουργείο Υγείας, το Νοτιοαφρικανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο και την Johnson & Johnson μεταξύ άλλων.

«Είναι πολύ καλύτερα να κάνουμε το εμβόλιο παρά να αποφύγουμε να το κάνουμε από φόβο μήπως εμφανίσουμε θρόμβωση», σημειώνει ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκχίζε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής θα διασφαλίσουν ότι «θα υπάρχει εντατική αξιολόγηση πριν από τον εμβολιασμό και έλεγχος μετά τον εμβολιασμό», όταν ξαναρχίσει η μελέτη Σισόνκε, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι στιγμής το εμβόλιο της J&J έχει χορηγηθεί σε περίπου 290.000 υγειονομικούς στο πλαίσιο της μελέτης αυτής από τους 500.000 που σκοπός είναι να εμβολιαστούν.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται καθώς η Νότια Αφρική, η αφρικανική χώρα με τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και θανάτων από την COVID-19, υπολογίζει στο εμβόλιο της Johnson & Johnson για να εντείνει τους εμβολιασμούς έπειτα από μια αργή αρχή της εκστρατείας της.

Η αναστολή της μελέτης με το εμβόλιο της J&J αποτελούσε το πιο πρόσφατο εμπόδιο που αντιμετώπισε η Νότια Αφρική στις προσπάθειες ανοσοποίησης του πληθυσμού της, μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων για την εκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca τον Φεβρουάριο.

Δοκιμή έδειξε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είχε σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα κατά του κυρίαρχου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού στη χώρα και η κυβέρνηση έκτοτε πούλησε τα εμβόλια της AstraZeneca σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson’s στις αρχές του Απριλίου και η κυβέρνηση έχει παραγγείλει 31 εκατομμύρια δόσεις, με την πρώτη εμπορική παρτίδα 1,1 εκατομμυρίου δόσεων να αναμένεται να αποσταλεί τις ερχόμενες μέρες.

Η Νότια Αφρική έχει επίσης εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου δύο δόσεων της Pfizer και αναμένει τις πρώτες 650.000 δόσεις του να φτάσουν πριν από τη δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, η οποία αρχίζει στις 17 Μαΐου και αποσκοπεί στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των εργαζόμενων σε βασικούς τομείς μεταξύ άλλων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.