Στο Αφγανιστάν έφτασε σήμερα Πέμπτη (15/4) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, για μια επίσκεψη που δεν είχε προαναγγελθεί προκειμένου να παρουσιάσει στην αφγανική κυβέρνηση το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων έως την 11η Σεπτεμβρίου, επέτειο των 20 χρόνων από τις επιθέσεις του 2001.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι καθώς και υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν τη βάση τους στο Αφγανιστάν, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους την ανακοίνωση που έκανε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ήρθε η ώρα να «μπει τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής», που ξέσπασε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

Φόβοι για νέο εμφύλιο

Η αποχώρηση των Αμερικανικών θα ξεδιπλωθεί στη διάρκεια αρκετών μηνών μετά την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Μαΐου, που είχε εγγραφεί τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν, τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Καμπούλ και τους αντάρτες βρίσκονται σε νεκρό σημείο και τίποτα δεν δείχνει πως η βία πρόκειται να μειωθεί.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η αποχώρηση αυτή θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα σε ένα νέο εμφύλιο πόλεμο ή να οδηγήσει σε μια επιστροφή των Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν στα τέλη του 2001.

Η αποχώρηση 2.500 Αμερικανών στρατιωτών που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου, από κοινού με εκείνους του ΝΑΤΟ. Η αποστολή Αποφασιστική Υποστήριξη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιλαμβάνει συνολικά 9.600 στρατιωτικούς από 36 χώρες.

Ο πρόεδρος Γάνι δήλωσε ότι «σέβεται» αυτήν την απόφαση, εκτιμώντας πως οι αφγανικές δυνάμεις «είναι πλήρως ικανές να υπερασπιστούν τον λαό της χώρας τους», κάτι για το οποίο πολλοί παρατηρητές αμφιβάλλουν.

Οι Ταλιμπάν δεν υποδέχθηκαν με καλό μάτι την υπέρβαση αυτής της προθεσμίας. «Αν η συμφωνία παραβιαστεί και οι ξένες δυνάμεις δεν φύγουν από τη χώρα μας την προβλεπόμενη ημερομηνία» «θα υπάρξουν σίγουρα προβλήματα και εκείνοι που δεν τηρούν τη συμφωνία θα φέρουν την ευθύνη», προειδοποίησε χθες ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ζαχιμπουλάχ Μουτζαχίντ.

Την προηγουμένη, οι αντάρτες είχαν προειδοποιήσει πως «όσο δεν έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους όλες οι ξένες δυνάμεις» θα αρνούνταν να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν που προβλέπεται να διεξαχθεί από τις 24 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.

Η διάσκεψη αυτή αναμενόταν να επιτρέψει την επανέναρξη των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση της Καμπούλ, ενδεχόμενη απουσία όμως των Ταλιμπάν κινδυνεύει να παρατείνει το αδιέξοδο.