Ο Τζον Ντίλιγκερ ήταν ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες στην αμερικανική ιστορία. Σύμφωνα με το Μουσείο Εγκλήματος, λήστεψε περίπου δώδεκα τράπεζες στο Midwest, με πάνω από 300.000 δολάρια λεία κατά τη διάρκεια της δράσης του. Απέδρασε δύο φορές από τη φυλακή και σκότωσε αρκετούς αστυνομικούς για να μπορέσει να διαφύγει.

Ήταν σχεδόν ο λόγος, μάλιστα, για τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημιούργησε το FBI και ο πρώτος διευθυντής του γραφείου, ο θρυλικός Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, διόρισε μια ειδική ομάδα για να προσπαθήσει συγκεκριμένα να «ρίξει» τον Ντίλιγκερ. Όπως θα περίμενε κανείς, το πρόσωπο του εγκληματία επικολλήθηκε σε αφίσες και εφημερίδες με την επιγραφή «καταζητείται» σε όλη τη χώρα.

Η IFL Science αναφέρει ότι ο Ντίλιγκερ έβαψε τα μαλλιά του και άφησε να μεγαλώσει το μουστάκι του, σε μια προσπάθεια οι αρχές να χάσουν τα ίχνη του, αλλά η μορφή του ήταν τόσο γνωστή λόγω της φήμης του, που αναγκάστηκε να λάβει πιο δραστικά μέτρα. Έτσι, προχώρησε σε πλαστική χειρουργική για να αλλάξει την εμφάνισή του και αφαίρεσε τα δακτυλικά του αποτυπώματα με οξύ.

Σύμφωνα με τις αναφορές στο όνομά του στο Military Wiki, ζήτησε από τους γιατρούς να αφαιρέσουν από το πρόσωπό του δύο χαρακτηρισιτκές καφέ κηλίδες, να γεμίσουν τη μύτη του, να μειώσουν μια ουλή, να εξαφανίσουν τα λακκάκια του και να τραβήξουν το στόμα του, ώστε να φαίνεται πάνα χαμογελαστός. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές του, δεν κατάφερε να ξεφύγει από το νόμο για πάντα. Το FBI του είχε στήσει ενέδρα έξω από ένα θέατρο στο Σικάγο και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ τους ο Ντίλιγκερ έπεσε νεκρός. Ή μήπως όχι;

Δεν ήταν όλοι τόσο πεπεισμένοι όσο ο Χούβερ και οι πράκτορές του στο FBI ότι είχαν σκοτώσει τον σωστό άντρα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Associated Press, κάποιοι συγγενείς του Ντίλιγκερ αποκαλούν την επίσημη εκδοχή της ιστορίας του θανάτου του Ντίλινγκερ «μύθο». Μια ανιψιά και ο ανιψιός του γκάνγκστερ κατέθεσαν ένορκες βεβαιώσεις σε δικαστήριο της Ιντιάνα τον Ιούνιο του 2019 για να εκταφεί το σώμα του θείου τους, ώστε να επιβεβαιωθούν οι «αποδείξεις» που δείχνουν ότι το άτομο που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Θέατρο Biograph στο Σικάγο στις 22 Ιουλίου 1934 μπορεί να μην ήταν στην πραγματικότητα ο Τζον Ντίλιγκερ.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το AP ανέφερε ότι ο δικαστής απέρριψε την αγωγή που άσκησαν οι συγγενείς του Ντίλιγκερ, λέγοντας ότι εναπόκειται στον ιδιοκτήτη του νεκροταφείου να δώσει άδεια για την εκταφή του νεκρού. Χωρίς αυτό το στοιχείο, το μυστήριο αναφορικά με το θάνατο του Ντίλιγκερ παραμένει θαμμένο στον ίδιο τόπο από το 1934.