Πενήντα τρία κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στον Σεν Μόριτς της Ελβετίας από τη μαζική διενέργεια τεστ σε χιλιάδες ανθρώπους. Από αυτά, τα 31 αφορούν το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 3.200 άνθρωποι έκαναν αυτή την εβδομάδα το τεστ και οι 31 μολύνσεις, που προήλθαν από παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, εντοπίστηκαν μεταξύ των υπαλλήλων ξενοδοχείων και όχι των ενοίκων στα δύο ξενοδοχεία που μπήκαν σε καραντίνα, τα Badrutt’s Palace Hotel και Grand Hotel des Bains Kempinski.

Το Σεν Μόριτς ανακοίνωσε ότι αίρει τα επείγοντα μέτρα που είχαν επιβληθεί για να προστατευθεί η κοινότητα.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, η πόλη αυτή των 5.200 κατοίκων έχει κλείσει τα σχολεία της περιοχής και τις σχολές του σκι και έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, υπό τον φόβο για το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο μεταδίδεται πολύ γρήγορα.

«Το παραλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε κυρίως σε ξενοδοχειακούς υπαλλήλους και δεν μεταδόθηκε σε ενοίκους των ξενοδοχείων» ανέφεραν αξιωματούχοι του καντονιού Γκριζόν.

«Αυτό δείχνει ότι λειτουργεί η έννοια της προστασίας των ξενοδοχείων και η εξέταση των υπαλλήλων και ότι είναι ένα συνετό και αποτελεσματικό μέτρο» προσέθεσαν.

Το μεγαλύτερο αποτεφρωτήριο της Ελβετίας ετοιμάζεται για περισσότερους θανάτους

Το μεγαλύτερο αποτεφρωτήριο της Ελβετίας αναμένει νέα αύξηση στους θανάτους λόγω του κορονοϊού καθώς το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού οδηγεί τα ποσοστά μόλυνσης στη χώρα σε άνοδο, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να υπάρχει μια ήρεμη τελετή αποχαιρετισμού από τους οικείους.

Το αποτεφρωτήριο Νορντχάιμ στη Ζυρίχη είχε 860 σορούς τον Δεκέμβριο, 45% περισσότερες από το συνηθισμένο, και αναγκάστηκε να παρατείνει το ωράριο λειτουργίας του και να διεκπεραιώνει αποτεφρώσεις τα Σάββατα καθώς άρχισε να γίνεται εντονότερος ο αντίκτυπος του κορονοϊού, ιδιαίτερα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε όλη την Ελβετία, ο αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει τις 500.000 σε ένα πληθυσμό 8,6 εκατ. κατοίκων, με την πανδημία να προκαλεί σχεδόν 8.200 θανάτους.

«Έχουμε φθάσει στα όριά μας», δήλωσε ο Ρολφ Στάινμαν, επικεφαλής του γραφείου κηδειών και νεκροταφείων στη Ζυρίχη. «Όχι μόνο λόγω του αριθμού των θανάτων αλλά και λόγω της αβεβαιότητας. Ποτέ δεν γνωρίζαμε πότε θα υπήρχε αύξηση στους αριθμούς ή εάν θα συνέχιζαν να αυξάνονται», δήλωσε στο Reuters.

Ένα αποτεφρωτήριο στο γειτονικό Βίντερτουρ βοήθησε ώστε να μην υπερφορτωθούν οι εγκαταστάσεις της Ζυρίχης. Η σωματική κούραση αλλά και το ψυχολογικό βάρος στους επτά υπαλλήλους του αποτεφρωτηρίου αυξήθηκαν.

Από τις αρχές του μήνα, στη μονάδα αυτή έχουν γίνει 500 αποτεφρώσεις.

«Ελπίζω ότι οι αριθμοί δεν θα είναι όπως ήταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Αλλά ποιος ξέρει…», δήλωσε ο Στάινμαν. «Ας ελπίσουμε ότι τα αυστηρότερα μέτρα lockdown και η άφιξη του εμβολίου θα βοηθήσουν».

Στη Ζυρίχη, όπου αποτεφρώνονται περίπου το 90% των νεκρών, οι σοροί έρχονται από οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και κατοικίες. Τα φέρετρα τοποθετούνται σε τρεις ειδικούς χώρους-ψυγεία και στη συνέχεια σε μια από τις 30 αίθουσες όπου μπορούν να τους αποχαιρετίσουν οι οικείοι τους.

«Είναι σημαντικό για τα μέλη της οικογένειας να έχουν την ευκαιρία του αποχαιρετισμού», δήλωσε ο Στάινμαν, 58 ετών, που είναι υπεύθυνος της υπηρεσίας εδώ και εννέα χρόνια. «Μπορεί να είναι πιο γαλήνιο και λιγότερο τραυματικό, ειδικά εάν η τελευταία φορά που είδαν το πρόσωπο αυτό ήταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Βοηθά στη διαδικασία του πένθους».

«Γνωρίζουμε ότι η ζωή τελειώνει, αλλά αυτή η δουλειά με κάνει πιο ταπεινό και να εκτιμώ όσα έχω στη ζωή», πρόσθεσε.