Πολωνικό περιοδικό γράφει σήμερα ότι περιήλθε στην κατοχή του ηχογραφημένη συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών Σικόρσκι με βουλευτή όπου ο υπουργός ακούγεται να περιγράφει ως άχρηστη τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Το περιοδικό Wprost γράφει ότι πρόκειται για συνομιλία του Σικόρσκι με τον Γιάτσεκ Ροστόφσκι, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Κοινωνική Πλατφόρμα, ο οποίος μέχρι πέρυσι ήταν υπουργός Οικονομικών.

Το περιοδικό δεν αναφέρει ποιος ευθύνεται για την υποκλοπή ή με ποιόν τρόπο περιήλθε το ηχογραφημένο υλικό στην κατοχή του.

Σύμβουλοι του Σικόρκσι και του Ροστόφσκι είπαν ότι δεν θα προβούν άμεσα σε δηλώσεις, ενώ κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι είναι δύσκολο να σχηματίσει κάποιος άποψη με βάση τα λιγοστά αποσπάσματα από μία συνομιλία αλλά ότι αργότερα μπορεί να υπάρξει κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση αποσπασμάτων της συνομιλίας που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό, ο Σικόρκσι λέει στον Ροστόφσκι: «Γνωρίζεις ότι η συμμαχία Πολωνίας-ΗΠΑ δεν έχει καμία αξία».

«Είναι εντελώς επιβλαβής, γιατί δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ασφάλειας…Εντελώς μ……Θα έρθουμε σε σύγκρουση με τους Γερμανούς και τους Ρώσους και θα νομίζουμε ότι όλα είναι τέλεια επειδή κάναμε π…στους Αμερικανούς. Χαμένοι. Εντελώς χαμένοι».

Ο Σικόρσκι περιέγραψε τη στάση της Βαρσοβίας προς τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την πολωνική λέξη «murzynskosc», η οποία προέρχεται από την λέξη «murzyn» που περιγράφει έναν άνθρωπο με σκούρο δέρμα και κάποιον που κάνει τις δουλειές για άλλους, σύμφωνα με τον ορισμό του λεξικού της πολωνικής γλώσσας PWN.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Σικόρσκι θα ήταν κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας που σήμερα κατέχει η Κάθριν Άστον αλλά που μπορεί να «χηρέψει» όταν συγκροτηθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κληθείς από το Ρόιτερς να σχολιάσει το περιεχόμενο της υποκλαπείσας συνομιλίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρσίν Βοϊτσιεκόφσκι είπε: «Δεν σχολιάζουμε εικασίες των μέσων ενημέρωσης…Πιθανόν να δοθούν στη δημοσιότητα σχόλια αφού κυκλοφορήσει το περιοδικό».

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαλγκορτσάτα Κιντάβα Μπλόνσκα δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τη δημοσίευση ολόκληρου του περιεχομένου της συνομιλίας προτού προβεί σε σχόλιο.

Την περασμένη εβδομάδα το Wprost δημοσίευσε το περιεχόμενο από υποκλαπείσες συνομιλίες ανάμεσα στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μάρεκ Μπέλκα και τον υπουργό Εσωτερικών Μπαρτλομίε Σιενκιέβιτς.

Στην επίμαχη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο της Βαρσοβίας το περασμένο καλοκαίρι, ο υπουργός προσπαθούσε να πείσει τον Μπέλκα να υποστηρίξει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Μπέλκα συμφώνησε υποθετικά, ζητώντας σε αντάλλαγμα την παραίτηση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόβσκι, ο οποίος πράγματι απομακρύνθηκε από τη θέση του στη συνέχεια.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η αποκάλυψη προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης που ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν δεν υπάρξει τρόπος αποκλιμάκωσης της κρίσης, πιθανόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.