Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο στα όπλα με προορισμό τη Συρία, σε μια ομιλία του κατά την οποία αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε ένα σχέδιο έξι σημείων για την επίλυση της κρίσης στη χώρα.

Στην ομιλία του αυτή ενώπιον της Asia Society στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν ζήτησε επίσης από όλες τις κοινότητες του Ιράκ –τη σιιτική, τη σουνιτική και την κουρδική– «να εργαστούν εφεξής μαζί» για να αντιμετωπίσουν την προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ). Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράκ να εμποδίσει τα αντίποινα εναντίον των σουνιτών και να μοιραστεί την εξουσία.

«Ζητώ επίμονα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο όπλων» στη Συρία, δήλωσε ο Μπαν χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο το γεγονός ότι οι δυνάμεις και ξένες οργανώσεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν στρατιωτικά» τις αντιμαχόμενες πλευρές.

«Αν οι διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίσουν να εμποδίζουν (την υιοθέτηση) ενός τέτοιου μέτρου, καλώ τις χώρες να το υιοθετήσουν», πρόσθεσε. «Οι γείτονες της Συρίας θα πρέπει να απαγορεύσουν αυστηρά τη χρήση των συνόρων τους και του εναέριου χώρου τους για τη μεταφορά όπλων προς τη Συρία».

Η Ρωσία και το Ιράν, οι βασικοί υποστηρικτές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ παρέχουν όπλα στον στρατό του, ενώ οι χώρες του Κόλπου εξοπλίζουν τους εξεγερμένους. Σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι δύσκολο το Συμβούλιο Ασφαλείας να δεχθεί να επιβάλει ένα τέτοιο εμπάργκο, καθώς η Ρωσία αναμένεται να ασκήσει βέτο.

Όπως επεσήμανε ο Μπαν, θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους και από τις δύο πλευρές διέπραξαν ωμότητες στη Συρία.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από το Πεκίνο και τη Μόσχα, που υποστηρίζουν τον Άσαντ, «να προτείνουν αξιόπιστες εναλλακτικές», προκειμένου να διασφαλιστεί «το θεμελιώδες δικαίωμα του συριακού λαού στη δικαιοσύνη».

Μεταξύ των προτάσεων του Μπαν περιλαμβάνεται επίσης «η ελεύθερη και άμεση πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας διαμέσου των γραμμών του μετώπου και των (εξωτερικών) συνόρων» της Συρίας.

Ο Μπαν σημείωσε ότι η επανεκλογή του Άσαντ στην προεδρία της Συρίας στις αρχές Ιουνίου «επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στην πολιτική διαδικασία» και εκτίμησε ότι η εκλογική διαδικασία δεν ήταν αξιόπιστη.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ορίσει σύντομα έναν νέο ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Λάκνταρ Μπραχίμι, όμως προειδοποίησε ότι αυτός δεν θα διαθέτει «μαγικό ραβδί».

«Αυτά τα έξι στοιχεία μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν την υποστήριξη των αντιμαχόμενων πλευρών και όσων τις υποστηρίζουν», κατέληξε ο γενικός γραμματέας, αναφερόμενος κυρίως στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν «τις πρόσφατες επαφές των οποίων» χαιρέτισε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ιράκ, υπογράμμισε την ανάγκη «να εξαλειφθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή άλλου είδους υποστήριξη» του ΙΚΙΛ. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της χώρας και τους υποστηρικτές της να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον της σουνιτικής κοινότητας σε απάντηση στις βαρβαρικές πράξεις του ΙΚΙΛ».

«Τα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του ΙΚΙΛ κινδυνεύουν να έχουν παρατεταμένες επιπτώσεις ή να είναι αντιπαραγωγικά, αν δεν υπάρξουν βήματα προς μια ιρακινή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλες τις κοινότητες», προειδοποίησε ο Μπαν.

«Το ΙΚΙΛ είναι μια απειλή για όλες τις κοινότητες, πρέπει όλες εφεξής να εργαστούν μαζί», υπογράμμισε.