Μια σπάνια γενετική μετάλλαξη έχει αφήσει τα μέλη μιας οικογένειας εδώ και 3 γενιές χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα.

Και σε έναν κόσμο που το δακτυλικό αποτύπωμα χρησιμοποιείται πια για τα πάντα, αυτό έχει γίνει μεγάλο εμπόδιο στις ζωές τους.

Όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειας Sarker από το Μπαγκλαντές στερούνται δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

Χωρίς αυτά, οι άντρες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, δεν μπορούν να βγάλουν ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης, κάνοντας άθλο ακόμα και την πρόσβαση στα πιο απλά κρατικά έγγραφα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ο 22χρονος Apu Sarker είναι αντιμέτωπος με τις ίδιες παραδοσιακές δυσκολίες που είχε και ο παππούς του, αλλά και με νέα εμπόδια. Δεν μπορεί να ξεκλειδώσει το κινητό του και μόνο εύκολο δεν είναι να περάσει από τον έλεγχο των αεροδρομίων.

Το ίδιο περνά και ο πατέρας του, Amal Sarker, κατάφερε με τα χρόνια να βγάλει μια ταυτότητα, ώστε να μπορεί επιτέλους να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, μια ταυτότητα που φέρει την ένδειξη «όχι δακτυλικό αποτύπωμα».

Για να βγάλει διαβατήριο, έπρεπε να προσκομίσει ειδικό ιατρικό έγγραφο που να αποδεικνύει τη σπάνια κατάστασή του. Το διαβατήριο, όπως λέει, του είναι πρακτικά άχρηστο, καθώς δεν έχει περάσει ποτέ τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Ο Amal δήλωσε στο BBC ότι παρά το γεγονός ότι πέτυχε στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, οι αρχές αρνήθηκαν να το εκδώσουν εξαιτίας της έλλειψης αποτυπωμάτων.

Ούτε κινητό δεν μπορεί να έχει πια, καθώς από το 2016 το Μπαγκλαντές απαιτεί δακτυλικό αποτύπωμα για να σου δώσουν μια κάρτα Sim. Όλες οι κάρτες κινητών της οικογένειας έχουν εκδοθεί στο όνομα της μητέρας.