Δύο υποθέσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της προσοχής της κοινής γνώμης στη Σερβία, μετά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα: οι καταγγελίες περί λογοκρισίας στα ΜΜΕ στο διαδίκτυο και οι κατηγορίες ομάδας ειδικών ότι η διδακτορική διατριβή του υπουργού Εσωτερικών είναι προϊόν λογοκλοπής.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποστήριξε ότι οι καταγγελίες περί λογοκρισίας που διατύπωσε η αρμόδια για την ελευθερία των ΜΜΕ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντούνια Μιγιάτοβιτς είναι ψευδείς.

Ο κ. Βούτσιτς ζήτησε από την κ. Μιγιάτοβιτς να ζητήσει συγγνώμη, επειδή εξέφρασε ανησυχία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

«Εκφράζω βαθιά ανησυχία για τις αναφορές ότι ιστοσελίδες έχουν αποκλειστεί και έχει αφαιρεθεί από ιστότοπους επικριτικό για την αντίδραση των σερβικών αρχών τις μέρες των καταστροφικών πλημμυρών», ανέφερε η κ. Μιγιάτοβιτς σε ανακοίνωσή της.

«Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση του ΟΑΣΕ περί δήθεν λογοκρισίας. Είναι απολύτως ανακριβές ότι υπήρξαν αιτήματα για την απόσυρση άρθρων» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

«Ιστοσελίδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας και αφαιρέθηκαν άρθρα από δικτυακούς τόπους κι αν αυτό είναι συνέπεια ενέργειας κάποιας κρατικής αρχής, τότε είναι ανεπίτρεπτο», εκτίμησε ο Επίτροπος Πληροφόρησης Δημόσιου Συμφέροντος, Ρόντολιουμπ Σάμπιτς.

Ταυτόχρονα με τη διαμάχη Βούτσιτς – ΟΑΣΕ, στην ενημερωτική πύλη στο διαδίκτυο pescanik.net εμφανίστηκε κείμενο στο οποίο τρεις ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διδακτορική διατριβή του νυν υπουργού Εσωτερικών και πρώην προέδρου της Σερβικής Βουλής είναι προϊόν λογοκλοπής με παράθεση των αμφιλεγόμενων σημείων.

Η ενημερωτική πύλη δέχθηκε επίθεση από χάκερς και «έπεσε» και η υπόθεση αναφέρθηκε στην αστυνομία, η οποία ξεκίνησε έρευνα.

Ο υπουργός και εκπρόσωποι του ιδιωτικού πανεπιστημιακού ιδρύματος Megatrend, από το οποίο ο κ. Στεφάνοβιτς απέκτησε τον τίτλο σπουδών διέψευσαν τους ισχυρισμούς περί λογοκλοπής. Σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένα ΜΜΕ εμφανίστηκαν σχόλια περί λογοκρισίας και περιορισμός της ελευθερίας στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Η αρμόδια του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς ανέφερε ότι εν τω μεταξύ είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Σερβίας και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του θα ασχοληθούν με το ζήτημα του αποκλεισμού ιστοσελίδων, κειμένων και σχολίων στο διαδίκτυο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι με εντολή της γενικής εισαγγελίας ξεκίνησε έρευνα ώστε να διαπιστωθεί ποιος περιόρισε και εμπόδισε την πρόσβαση στην πύλη pescanik.net.

Ο κ. Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δέχθηκε επίθεση από δύο διευθύνσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με κρατική αρχή και πρόσθεσε ότι όλα τα περιστατικά θα εξεταστούν και θα αποκαλυφθεί ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας υπερασπίστηκε και τον υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Νεμπόισα Στεφάνοβιτς υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί των τριών επιστημόνων για το διδακτορικό του «είναι ανόητοι».

Η αντιπρόεδρος του εθνικού συμβουλίου επιστημών, Βέρα Ντόντουρ τόνισε ότι στη Σερβία δεν υπάρχει ακριβής διαδικασία για να διακριβωθεί αν ο τίτλος σπουδών κάποιου είναι προϊόν λογοκλοπής, ούτε υπάρχουν νομικές συνέπειες, αν όντως διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Σερβικής Βουλής βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι υπάρχει λογοκρισία και αυτολογοκρισία στα ΜΜΕ, και οι βουλευτές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι υπάρχουν μόνον παραδείγματα λογοκρισίας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Δεν θέλουν οι δημοσιογράφοι να αφαιρούν κείμενα από ιστοσελίδες, αλλά προφανώς συνειδητοποιούν ότι θα αφαιρεθούν», ανέφερε η βουλευτής του DS Αλεξάντρα Γέρκοβ.