Πίσω από μια πόρτα στην οδό Wigmore της βρετανικής πρωτεύουσας, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν ανταλλάξει χέρια τουλάχιστον 45 εκατομμύρια δολάρια.

Υποψήφιοι αγοραστές υποβάλλουν τις προσφορές τους για ένα από τα συγκλονιστικότερα μουσικά όργανα που υπάρχουν στον κόσμο: μία σπάνια βιόλα του 17ου αιώνα, που είχε κατασκευάσει ο ιταλός «μάστορας» Αντόνιο Στραντιβάρι.

Το ποσό αυτό θα ξεπεράσει κατά περίπου 28 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε πιάσει πριν από δύο χρόνια ένα βιολί και κατά 29 εκατομμύρια μια δημοπρασία που είχε γίνει το 2011, πάλι για ένα βιολί Στραντιβάριους.

Σύμφωνα με τον έμπορο μουσικών οργάνων από το Λονδίνο Florian Leonhard, την τελευταία δεκαετία τα Στραντιβάριους έχουν γνωρίσει ετήσια αύξηση περίπου 10,9% στην εκτιμώμενη τιμή τους, ενώ σε ορισμένα όργανα η αύξηση αυτή έχει φτάσει μέχρι και το 20%.

«Τα σπάνια όργανα είναι μια σταθερή επένδυση» εξήγησε ο Tim Ingles της εταιρείας Ingles & Hayday, που χειρίζεται τη δημοπρασία μαζί με τον οίκο Sotheby’s.

«Το 2008 όσοι είχαν μετοχές και ακίνητη περιουσία καταλήφθηκαν από πανικό. Δε συνέβη το ίδιο όμως και με τους ιδιοκτήτες Στραντιβάριους. Για την ακρίβεια, συνειδητοποίησαν ότι τα μουσικά αυτά όργανα ήταν μια ασφαλής επένδυση» πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά τα 45 εκατομμύρια δολάρια είναι ένα τεράστιο άλμα, σε σχέση με τα προηγούμενα ρεκόρ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το MacDonald, όπως καλείται το όργανο που θα βγει στο σφυρί, δεν είναι απλά η «Μόνα Λίζα» των μουσικών οργάνων, αλλά είναι και μια βιόλα.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Στραντιβάριους είναι βιολιά, επομένως δεν είναι τόσο δύσκολο να αγοράσει κανείς ένα» εξήγησε ο Ingles μιλώντας στο newsweek.com. «Μπορεί απλά να χρειαστεί να περιμένει μερικά χρόνια».

Υπάρχουν 650 από τα 1.100 έγχορδα που δημιούργησε, καθώς επίσης και 150 από τα 250 του εξίσου διάσημου, συγχρόνου του Giuseppe Guarneri del Gesù.

Στις μέρες μας οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι συνήθως επενδυτές απ’ όλον τον κόσμο και ενδέχεται να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με το χώρο της μουσικής.

Η οικονομική επιτυχία των μουσικών οργάνων του Stradivari έχει επιφέρει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και σε λιγότερο διάσημα βιολιά, αναφέρει η αρθρογράφος Elisabeth Braw.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα μουσικά όργανα ίσως είναι οι «νέοι Τζάκσον Πόλοκ»: μια μοντέρνα τάση των πάμπλουτων ανθρώπων να επενδύουν τα χρήματά τους και να ενισχύουν τη φήμη τους.