Νέες προτάσεις για την εξεύρεση διεξόδου αναμένει από τις Βρυξέλλες η Πολωνία, αφού η χώρα άσκησε βέτο, μαζί με την Ουγγαρία, στον ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίου ευρώ προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δημοσκόπηση έδειξε πως οι περισσότεροι από τους Πολωνούς υποστηρίζουν το βέτο.

«Περιμένουμε νέες προτάσεις οι οποίες να είναι συνεπείς με τις συνθήκες της ΕΕ και, δεύτερον, να συμβαδίζουν με τα συμπεράσματα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο, όταν συμφωνήθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ στον κρατικό ραδιοσταθμό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, από την εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna, η πλειονότητα των Πολωνών υποστηρίζει την άσκηση βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν οι πληρωμές προς τη Βαρσοβία συνδεθούν με τη συμμόρφωση προς το κράτος δικαίου, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ.

Χθες, Δευτέρα, η Ουγγαρία και η Πολωνία εμπόδισαν την υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το διάστημα 2021-2027 από τις κυβερνήσεις της ΕΕ επειδή περιλαμβάνει μια διάταξη που εξαρτά την πρόσβαση στα χρήματα από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την United Surveys, 57% των Πολωνών υποστηρίζουν το βέτο, ενώ 20% τάσσονται κατά του μπλοκαρίσματος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ταυτόχρονα το πολωνικό κυβερνών κόμμα -το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS)- υποστηρίζεται από το 30% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση.

Οι εθνικιστικές κυβερνήσεις στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία αντιτίθενται στη σύνδεση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, επειδή η ΕΕ έχει ξεκινήσει σε βάρος τους επίσημη διαδικασία για υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων, των μέσων ενημέρωσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Αν η σύνδεση αυτή, την οποία εισήγαγαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Ιούλιο και η οποία ενισχύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραμείνει, οι δύο χώρες κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε κεφάλαια της ΕΕ ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το βέτο που ασκήθηκε σημαίνει πως τα χρήματα για την οικονομική ανάκαμψη όλων των χωρών της ΕΕ από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 πιθανόν να καθυστερήσουν. Αρχικά σχεδιαζόταν να αρχίσει η διάθεσή τους από τα μέσα του 2021.