Σε έκτακτα έργα προχώρησαν οι τοπικές αρχές της Βουλγαρίας για την οχύρωση των ακτών του Δούναβη στην περιφέρεια Βίντιν, τα οποία θα επιθεωρήσουν το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ και ο διοικητής της πυροσβεστικής Νικολάι Νικόλοφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Στα σχετικά ρεπορτάζ τονίζεται η ανησυχία των κατοίκων των παραδουνάβιων πόλεων για τυχόν πλημμύρες στη Βουλγαρία, όπως συνέβη στη Σερβία.

Η στάθμη του ποταμού «άγγιξε» τα εννιά μέτρα (σ.σ. το καλοκαίρι η στάθμη του Δούναβη δεν ξεπερνά τα δύο με τρία μέτρα στα περισσότερα σημεία του ποταμού, στο Βίντιν) το περασμένο Σαββατοκύριακο και οι τοπικές αρχές και ο πληθυσμός εργάζονται για την οχύρωση της ακτής με αναχώματα και σάκους με άμμο.

Ο περιφερειάρχης Βίντιν Κράστιο Σπάσοφ ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία αλλά έχει τεθεί σε λειτουργία το περιφερειακό επιτελείο κρίσεως που εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενόψει της αναμενόμενης ανόδου της στάθμης του Δούναβη.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για οχύρωση ακτών και λιμανιών, όπως και για ενδεχόμενη εκκένωση, ετοιμάζουν οι αρχές της Νικόπολης, της Λομ, της Ρούσε και άλλων παραδουνάβιων πόλεων, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στα βουλγαρικά μέσα.

Η στάθμη του Δούναβη αναμένεται να ανεβεί ως το τέλος της εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή, είπε στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ ο διευθυντής της δημόσιας «Αρχής Έρευνας και Συντήρησης του Δούναβη» Γκιόργκι Γκιοργκίεφ.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αξιωματούχο, πρόκειται για κοινή εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.