Πώς διαχειρίζονται οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Τι κάνουν Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία


ΚΟΣΜΟΣ
14:13
01/11/2020
Πώς διαχειρίζονται οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης το δεύτερο κύμα της πανδημίας
9
loading

Σε μία ιδιαίτερη περίοδο έχει εισέλθει η Ευρώπη, καθώς πρέπει να διαχειριστούν το σφοδρότερο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών προσπαθούν να αντιδράσουν είτε με την αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν σήμερα είτε με lockdown που μπορεί να είναι τοπικά ή ολικά.

Τα νέα μέτρα που βασίζονται στο Βερολίνο

Σε μία νέα πραγματικότητα θα εισέλθει η Ελλάδα από την Τρίτη, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βασίζονται στο μοντέλο της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, τα έξι μέτρα που θα ισχύουν σε όλη τη χώρα είναι τα εξής:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.

2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.

3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.

5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.

6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Όσον αφορά τις περιοχές που χαρακτηρίζονται αυξημένου κινδύνου θα υπάρξει λουκέτο σε εστίαση χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού

Το γερμανικό μοντέλο

Σε καθεστώς μερικού lockdown μπαίνει από τη Δευτέρα η Γερμανία μέχρι και το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη τηλεδιάσκεψή της Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από την Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά. Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε "μη απαραίτητο" ταξίδι. Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές. Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, διευκρίνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος, θα υπάρξει και νέα έκτακτη ενίσχυση των επαγγελματιών οι οποίοι θα πληγούν από τους νέους περιορισμούς. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε, σύμφωνα με την BILD, αναφερθεί σε αναπλήρωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων στο 75% και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο 70%. Το κόστος για το κράτος θα ανέλθει σε 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ολικό lockdown στη Μεγάλη Βρετανία

Νέο lockdown στη Μεγάλη Βρετανία από την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας.

Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, οι πολίτες στην Αγγλία θα επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως για εκπαίδευση, εργασία ή αγορές τροφίμων.

Από την Πέμπτη και μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη, πρέπει να μένετε σπίτι και μπορείτε να βγαίνετε έξω μόνο εάν υπάρχει ειδικός λόγος, είπε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον συζήτησε την κατάσταση με τους υπουργούς του, μέσω τηλεδιάσκεψης και κατόπιν προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους επιστημονικούς συμβούλους του ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

Τα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, όπως οι εργάτες στις κατασκευές ή στη βιομηχανία, θα ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους.

Παμπ, μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν σε όλη τη χώρα, αν και θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς και παράδοσης.

Θα κλείσουν επίσης τα μη απαραίτητα καταστήματα, κομμωτήρια και χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Τα γυμναστήρια θα είναι κλειστά, αλλά οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους

Οι πολίτες στην Αγγλία θα μπορούν να ταξιδεύουν διεθνώς για επαγγελματικούς λόγους , αλλά δεν θα τους επιτρέπεται να πάνε στο εξωτερικό για διακοπές.

Το ποδόσφαιρο της Πρέμιερ Λιγκ και άλλα ελίτ αθλήματα θα συνεχιστούν όχι όμως τα ερασιτεχνικά αθλήματα .

Οι βουλευτές να αναμένεται να ψηφίσουν τα νέα μέτρα την Τετάρτη.

Τα τοπικά lockdown της Ισπανίας

Η μια μετά την άλλη, οι περιφέρειες της Ισπανίας έκλεισαν το έδαφός τους για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και έτσι να αποφύγουν μια νέα γενικευμένη καραντίνα.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε νέα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, η οποία επέτρεψε την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και επίσης εξουσιοδοτεί τις περιφερειακές αρχές, αρμόδιες σε θέματα υγείας, να αποκλείσουν το έδαφός τους.

Η πλειοψηφία των 17 περιφερειών της χώρας –ανάμεσά τους η Ανδαλουσία, η Μαδρίτη και η Καταλονία– αποφάσισαν να καταφύγουν σε αυτόν τον μηχανισμό, απαγορεύοντας έτσι στα τρία τέταρτα των 47 εκατομμυρίων Ισπανών να φύγουν από την περιφέρειά τους, εκτός αν έχουν πολύ συγκεκριμένους λόγους όπως για παράδειγμα η επίσκεψη σε γιατρό και η μετάβαση στην εργασία.

Ο αποκλεισμός αυτός αναμένεται να διαρκέσει άλλη μία εβδομάδα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι αποκλεισμοί αυτοί είναι «το τελευταίο προπύργιο πριν από την καραντίνα στο σπίτι. Εάν δεν καταφέρουμε πράγματι να περιορίσουμε την αύξηση (των κρουσμάτων), θα πρέπει να λάβουμε ισχυρότερα μέτρα», δήλωσε ο Ντανιέλ Λόπεζ Κοντίνα, βιοφυσικός στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας που μελετά την εξέλιξη της επιδημίας.

Στο δρόμο του lockdown και η Γαλλία

Σε καθεστώς lockdown έχει μπει από την Παρασκευή η Γαλλία.

Στο πλαίσιο της καραντίνας, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα καταστήματα» θα κλείσουν. Όμως, τα σχολεία έως και το λύκειο θα παραμείνουν ανοικτά. Μονάχα τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως μαθήματα.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν «αναλαμβάνοντας έως 10.000 ευρώ τον μήνα από τις απώλειές τους στον κύκλο εργασιών τους».

Η αντίσταση της Ιταλίας

Μπορεί στο πρώτο κύμα του κορονοϊού να δέχτηκε σφοδρό χτύπημα, όμως η Ιταλία προσπαθεί να αποφύγει τη λογική μίας νέας καραντίνας.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για ένα νέα ολικό lockdown, όμως μέχρι στιγμής απαντά με αυστηροποίηση των μέτρων που υφίστανται, όπως είναι η αναστολή λειτουργίας των κινηματογράφων και των θεάτρων και ο περιορισμός του ωραρίου των εστιατορίων, που πλέον κλείνουν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας).

Πάντως, η κατάσταση σε Μιλάνο, Νάπολη και Ρώμη χαρακτηρίζεται κρίσιμη, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν θα αποφασιστεί μία ολική καραντίνα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Πήρε φωτιά

  η καλαμαριά!!!!
  Κ η Κουμουνδούρου!!!!

 2. avatar Kdjahabdhjd

  Και ο δικος μας ο αχρηστος ακομα κοιμαται!! Η πλακα ειναι οτι τα παπαγαλάκια-μμε μιλανε για μοντελα γερμανιας κτλ και τα δικα μας τα γιδια νμζουν οτι αναβαθμίστηκαν!! Α ρε ελλεινες αχρηστοι, η γερμανια με 50% τηλεργασια αποσυμφοριζει τα μμμ κατα πολυ επειδη εχει πιο πυκνα δρομολογια. Η ελλαντα κανονικα θα ηθελε πανω απο 70% τηλεργασια για να φανει η μειωση του κοσμου στα μμμ. Κουλη για αλλη μια φορα φανηκες αχρηστος επικίνδυνος κ κατώτερος των περιστάσεων.

  1. avatar Κοψε κατι

   Στην γερμανια τα μετρα κοστιζουν 10 δις,στην αγγλια σχεδον δεν αποζημιωνεται κανενας,στην ιβηρικη με τις αριστερες κυβερνησεις ειναι σκληροτερα,εσεις ομως ο κουλης και ο κουλης εμονη σας εγινε τελικα

  2. avatar Εσυ τι καταλαβες

   Διαβαζοντας το αρθρο καταλαβαινεις οτι παντου παιρνουν τα ιδια μετρα Ιδια μετρα η δεξια Μερκελ,ο αριστερος Ιταλος,ο σοσιαλιστης Ισπανος με τους ποδεμος,ο κεντρωαριστερος Πορτογαλλος.Αρα προς τι βριζεις τον κουλη?Δεν σου κανει εντυπωση οτι παντου ιδια ειναι τα μετρα,αρα και σωστα ειναι και απαραιτητα

 3. avatar ΚΩΣΤΑΣ 2

  Για το γινεται ομως και αν επιβαλλουν μετρα και τι μετρα τα χριστιανικα ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ και ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ κρατη , η ακομη και η ΡΩΣΙΑ , μουγκα στην στρουγκα που λενε . Κατα τα αλλα φοβερη αντικειμενικοτητα !!

 4. avatar Προσέξτε

  Στη Γερμανία ....
  Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό...

  1. avatar Λαθος, δεν προσεξες

   Σε ΚΑΝΕΝΑΝ δεν θα επιτρεπεται, κλεινουν και ξενοδοχεια. Γι αυτο φωναζει ο συνδεσμος ξενοδοχων, γιατι ακυρωνουν κρατησεις γιατι απαγορευεται η παραμονη.

 5. avatar Είμαστε για γέλια

  Εδώ βάλαμε περιορισμούς στα ταξί για ένα άτομο (που ούτως ή άλλως οι επιβαίνοντες είναι γνώριμοι μεταξύ τους) και στα περίπτερα...

  1. avatar Τι ενοεις?

   Ποιος περιορισμος στα περιπτερα,εκτος της πωλησης αλκοολ απο μια ωρα και μετα.Αλλωστε γενικα ειναι παρανομη η πωληση αλκοολ σε ανηλικα εδω και χρονια.Οσο για τα ταξι επιτρεπεται δυο επιβατες,το μονο που γινεται ειναι να μην παιρνουν διπλη κουρσα.Εσεις αν προκειτε ο ιος να κανει ζημια στον κουλη θα φωναζετε ζητω ο κοροναιος

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει