Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα την εξάρθρωση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον δημόσιων θεσμών και ξένων συμφερόντων στο βασίλειο.

Σε ανακοίνωσή του, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, το υπουργείο διευκρινίζει ότι συνέλαβε 62 μέλη της οργάνωσης αυτής, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τρεις ξένοι: ένας Παλαιστίνιος, ένας Πακιστανός και ένας υπήκοος της Υεμένης.

Οι υπόλοιποι 59 συλληφθέντες είναι όλοι Σαουδάραβες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 35 οι οποίοι είχαν αφεθεί προηγουμένως ελεύθεροι μετά την φυλάκισή τους για την ανάμειξή τους σε υποθέσεις που αφορούσαν την ασφάλεια, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, στην οποία υπογραμμίζει επίσης ότι οι κατηγορούμενοι «συνδέονταν με εξτρεμιστές στη Συρία και στην Υεμένη», δύο χώρες που αντιμετωπίζουν μια αύξηση του αριθμού των φανατικών ισλαμιστών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μανσούρ αλ Τέρκι διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι τα μέλη της οργάνωσης συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, η οποία αποσύρθηκε στην γειτονική Υεμένη αφού αποδυναμώθηκε στην Σαουδική Αραβία.

«Αυτοί άρχισαν να βάζουν τα θεμέλια των δομών της οργάνωσής τους και εξέλεξαν τον εμίρη τους», πρόσθεσε.

Το 2009 οι πτέρυγες στη Σαουδική Αραβία και στην Υεμένη του δικτύου συγχωνεύτηκαν για να δημιουργήσουν την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

«Γνωρίζουμε ότι με την εγκατάστασή της στην Υεμένη, η Αλ Κάιντα ήθελε να παραμείνει κοντά στη Σαουδική Αραβία», σημείωσε ο Τέρκι, προσθέτοντας ότι τα μέλη της οργάνωσης που εξαρθρώθηκε είχαν επίσης «επαφές με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ)», μια οργάνωση που είναι γνωστή για τις ωμότητες που έχει διαπράξει στην Συρία.

Οι αρχές διευκολύνθηκαν στην εξάρθρωση της νέας οργάνωσης, η οποία φαινόταν να θέλει να ξαναφτιάξει την τοπική πτέρυγα της Αλ Κάιντα, από «τις δραστηριότητες που είχε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», κατέληξε εξάλλου ο Τέρκι, γνωστοποιώντας ότι οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 900.000 σαουδαραβικών ριάλ, αποτέλεσμα μιας συγκέντρωσης πόρων κυρίως στο ίντερνετ.

Η Σαουδική Αραβία αντιμετώπισε από το 2003 ως το 2006 ένα κύμα επιθέσεων που αποδόθηκε στην Αλ Κάιντα και προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.