Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 37.889 περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 974.449 τον συνολικό αριθμό.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε με 217 νέους θανάτους από την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά τους 33.992.

Η Μαδρίτη δεν γνωστοποιεί δεδομένα της πανδημίας μέσα στα Σαββατοκύριακα.

Τις πρόσφατες εβδομάδες, η Ισπανία καταγράφει τακτικά πάνω από 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά το ρεκόρ των άνω των 16.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Βρετανία: Πάνω από 18.000 κρούσματα και 80 θάνατοι σε 24 ώρες

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν άλλα 18.804 κρούσματα του νέου κορονοϊού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 16.982 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες.

Άλλοι 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Γαλλία: Αυξήθηκαν απότομα οι θάνατοι

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 13.243 κρούσματα του νέου κορονοϊού τις τελευταίες 24ωρες, αριθμός που μειώθηκε απότομα από το ρεκόρ των 32.427 ημερήσιων κρουσμάτων του Σαββάτου και των 29.837 της Κυριακής.

Οι αριθμοί που καταγράφονται τις Δευτέρες τείνουν να είναι χαμηλότεροι γιατί τις Κυριακές πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ. Ο μέσος όρος των νέων μολύνσεων των τελευταίων επτά ημερών, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο από τα στοιχεία ανά εβδομάδα που αφορούν τα νέα περιστατικά, παραμένει πάνω από το ρεκόρ 23.000 κρουσμάτων για δεύτερη συνεχή φορά.

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που πέθαναν μετά τη λοίμωξή τους από την COVID-19 αυξήθηκε κατά 146 για να ανέλθει συνολικά σε 33.623, έναντι 85 θανάτων την Κυριακή. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 910.277, με τη χώρα να γίνεται η όγδοη παγκοσμίως που έχει περισσότερα από 900.000 κρούσματα.

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε σήμερα τις 2.000, ένα όριο που δεν είχε ξεπεραστεί από τα μέσα Μάιου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 269 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στις ΜΕΘ (έναντι 147 την Κυριακή) και τις τελευταίες επτά ημέρες έγιναν συνολικά 1.441 εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν προσβληθεί από την πιο βαριά μορφή της νόσου και νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ είναι 2.090, δηλαδή 151 περισσότεροι από χθες.

Ιταλία: 9.338 κρούσματα κορονοϊού, με 73 νεκρούς

Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά αύξηση των νεκρών, καταγράφεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, διαγνώσθηκαν 9.338 περιστατικά και 73 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 98.862 διαγνωστικά τεστ. Χθες οι θετικοί στον ιό ήταν 11.705, με 69 νεκρούς.

Παράλληλα, σήμερα εισήχθηκαν 47 επιπλέον ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας (συνολικά νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 797 άνθρωποι), ενώ καταγράφεται και αύξηση στις εισαγωγές στους θαλάμους των νοσοκομείων: σε σχέση με χθες αποφασίσθηκε η νοσηλεία 545 επιπλέον ασθενών, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό στους 7.676.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, αρνητικό ρεκόρ σημειώνει και πάλι η Λομβαρδία, με 1.687 και ακολουθούν η Καμπανία, με 1.593, η Τοσκάνη με 986 και το Λάτιο με 939.

Στο μεταξύ, μετά την ανακοίνωση, χθες βράδυ, των νέων μέτρων της κυβέρνησης Κόντε για τον περιορισμό των κρουσμάτων, γνωστοί καθηγητές ιολογίας υπογραμμίζουν ότι αν η χώρα θέλει να αποφύγει νέο lockdown τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τότε πρέπει να απομονωθούν από τώρα περιοχές στις οποίες ο δείκτης μετάδοσης έχει ανέβει επικίνδυνα, ιδίως στις πόλεις και σε προάστια του Μιλάνου και της Νάπολης.

Ο Ιταλός υφυπουργός υγείας Πιερπάολο Σιλέρι, πάντως, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία της Rai, τόνισε ότι η όλη κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραλληλιστεί με εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου και Μαρτίου, διότι τώρα υπάρχουν θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας, πολλοί θετικοί στον ιό είναι ασυμπτωματικοί και δεν καταγράφεται τεράστια πίεση στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην αλλάξουν, προς το χειρότερο, τα δεδομένα αυτά», υπογράμμισε ο Σιλέρι.

Βέλγιο: Η κατάσταση με τον νέο κορονοϊό είναι χειρότερη τώρα σε σύγκριση με το κύμα της άνοιξης

Η υγειονομική κατάσταση στο Βέλγιο είναι χειρότερη σε σύγκριση με τον Μάρτιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19, με τα κρούσματα νέου κορονοϊού να φθάνουν σε νέα υψηλά και τον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται να διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα, προειδοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Είναι χειρότερη σε σύγκριση με τη 18η Μαρτίου, όταν αποφασίστηκε να επιβληθεί το λοκντάουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL-Info.

Για να επιβραδύνει το δεύτερο κύμα κορονοϊού, η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο για τέσσερις εβδομάδες των μπαρ και των εστιατορίων. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργαστούν από το σπίτι και από απόψε τα μεσάνυχτα θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Ο Μαρκ Φαν Μίλντερς, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού HORECA της βιομηχανίας catering στις Βρυξέλλες, είπε ότι τα μέτρα είναι άδικα και μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ.

«Τώρα, αυτό που θα συμβεί πιθανόν θα είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα κάνουν πάρτι στα σπίτια τους χωρίς κανέναν περιορισμό για την ασφάλειά τους, επομένως ενδεχομένως θα αυξήσουν περαιτέρω τον ρυθμό μετάδοσης στο μέλλον», επισήμανε σε δηλώσεις του στο Reuters.

Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που ανερχόταν σε 412 χθες Κυριακή, διπλασιάζεται κάθε οκτώ με εννέα ημέρες, με τους μισούς από τους ασθενείς αυτούς να λαμβάνουν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα. Στις 17 Οκτωβρίου, 351 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο, περισσότεροι από τους μισούς της κορύφωσης των 629 στις 28 Μαρτίου.

Η νόσος COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 10.413 ανθρώπους στο Βέλγιο.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού στη Ρωσία έφθασε στο 1,1

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού στη Ρωσία, μετά την πτώση που κατέγραψε στο διάστημα των τελευταίων πέντε ημερών, επανήλθε και πάλι στο 1,1 . Στην Μόσχα ο εν λόγω δείκτης έφθασε από το 1,01 στο 1,12 σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου TASS που έγιναν με βάση τα στοιχεία του ομοσπονδιακού κέντρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μόνο σε μια από τις δέκα περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα στην αυτόνομη περιοχή Χαντί- Μανσίσκι ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμένει κάτω από την μονάδα , στο 0,99. Στην Αγία Πετρούπολη, όπου καθημερινά τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 700, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι στο 1,14.

Οι υψηλές τιμές όσον αφορά τον δείκτη μεταδοτικότητας δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου άρχισαν να καταγράφονται περισσότερα από 5.000 κρούσματα το εικοσιτετράωρο , ενώ σήμερα 19 Οκτωβρίου καταγράφηκαν σχεδόν 16.000 κρούσματα.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού δείχνει, πόσα άτομα κατά μέσο όρο μπορεί να μολύνει ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό πριν τεθεί σε καραντίνα.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας χρησιμοποιείται για την επιβολή περιοριστικών μέτρων ή την σταδιακή τους άρση, όπως και για την επανάληψη η μη των συνδέσεων με μέσα μεταφοράς με άλλες χώρες.

Ρουμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους στο Βουκουρέστι

Το Βουκουρέστι, η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, κλείνει σχολεία, εστιατόρια και θέατρα από αύριο Τρίτη, ενώ επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους στην πόλη, καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στη Ρουμανία αυξήθηκε κατά περίπου 4.000 την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 182.854 σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Από το Σαββατοκύριακο, το αθροιστικό ποσοστό μολύνσεων υπερέβη το όριο των 3 κρουσμάτων ανά 1.000 ανθρώπους σε ορίζοντα δύο εβδομάδων.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του Βουκουρεστίου είπε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν έπειτα από ένα διάστημα 14 ημερών.

Από το ξέσπασμα της επιδημίας τον Φεβρουάριο, 5.931 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων και περίπου 132.082 έχουν αναρρώσει.

Πορτογαλία: Άνω των 100.000 τα κρούσματα κορονοϊο

Τα 100.000 ξεπέρασαν σήμερα τα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Πορτογαλία, με σχεδόν 2.000 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, ημέρες αφότου επιβλήθηκαν νέα αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας.

«Η κόπωση όλων είναι νόμιμη, όμως δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την αποτυχία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Σάλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Εξακολουθούμε να εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλο και η επιτυχία μας είναι η επιτυχία της Πορτογαλίας», συμπλήρωσε.

Η χώρα, με πληθυσμό λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε την Παρασκευή 2.608 κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων σε μία ημέρα μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η Πορτογαλία μετρά πλέον συνολικά 101.860 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.198 θανάτους.

Οι συναθροίσεις περιορίζονται στους 5 ανθρώπους, στους γάμους μπορούν να παραστούν το μέγιστο 50 άνθρωποι, τα πανεπιστημιακά πάρτι απαγορεύονται και επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις σε όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν τα μέτρα.

Οι αρχές έχουν επανειλημμένως πει ότι θα είναι αφόρητο για την οικονομία της χώρας να κλείσει ξανά, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του λοκντάουν των 6 εβδομάδων τον Μάρτιο.

«Με κάθε κόστος, προσπαθούμε να μην επιβάλουμε καραντίνα», υπογράμμισε ο Σάλες.