Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στο πλοίο Κιβωτός της Γάζας, το οποίο επρόκειτο να προσπαθήσει να σπάσει τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει στην περιοχή το Ισραήλ, εξάγοντας προϊόντα προς την Ευρώπη, και φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι υπήρξε δολιοφθορά.

Στις 03:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο νυχτοφύλακας που βρισκόταν πάνω στο πλοίο —το οποίο προετοιμαζόταν από ακτιβιστές για να μεταφέρει παλαιστινιακά προϊόντα στην Ευρώπη— δέχτηκε προειδοποίηση να εγκαταλείψει το πλοίο, διότι επρόκειτο να δεχτεί επίθεση. Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο πλοίο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διεθνούς ομάδας που παίρνει μέρος στην εκστρατεία, της Συμμαχίας του Στολίσκου της Ελευθερίας.

Εξαιτίας της έκρηξης, το πλοίο είναι πλέον μισοβυθισμένο. Ο φύλακας δεν τραυματίστηκε, ωστόσο διακομίστηκε για εξετάσεις σε νοσοκομείο.

Το πλοίο σχεδιαζόταν να αποπλεύσει από τη Λωρίδα της Γάζας σε 7 εβδομάδες, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας από τους ακτιβιστές, ο Σουηδός υπήκοος Τσάρλι Αντρέασον.

«Πλοία της Συμμαχίας του Στολίσκου της Ελευθερίας είχαν υποστεί και στο παρελθόν δολιοφθορές. Δεν μας σταμάτησαν τότε και δεν θα μας σταματήσουν τώρα», δήλωσε ο Αντρέασον, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται ήδη προσπάθειες για την επισκευή του πλοίου και ότι αυτό θα αποπλεύσει το συντομότερο δυνατό.

Εφόσον επιτύχει η αποστολή, το ιδιαίτερα συμβολικό αυτό ταξίδι θα σημάνει την πρώτη φορά που θα εξαχθούν διά θαλάσσης αγαθά από τη Γάζα μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Όσλο, το 1993.

Το Ισραήλ επέβαλε τον αποκλεισμό στη Γάζα το 2006 αντιδρώντας στις —συνεχιζόμενες ως και σήμερα—επιθέσεις Παλαιστινίων με ρουκέτες και όλμους και στην ομηρεία ενός Ισραηλινού υπαξιωματικού.

Στο παρελθόν, ομάδες ακτιβιστών έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να σπάσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ, ωστόσο παρεμποδίστηκαν κάθε φορά από το ισραηλινό Ναυτικό.

Μια εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.