Τέσσερις ημέρες προθεσμίας έλαβε μια επιτροπή έρευνας από τις Αρχές του Λιβάνου, προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν την Τρίτη (04/08) τεράστιες καταστροφές στη Βηρυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χθες (05/08), η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ’ οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

Διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στον Λίβανο από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, κυρίως.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται ήδη Βηρυτό και γίνεται ο πρώτος αρχηγός ξένου κράτους που μεταβαίνει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την καταστροφή. Στα πλαίσια της επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μισέλ Αούν, και τους κυριότερους πολιτικούς αξιωματούχους καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Οι νεκροί έφτασαν τους 137

Υπενθυμίζεται ότι, στους 137 φτάνουν μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τις γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό. Επίσης, δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι και πάνω από 5.000 τραυματίες, όπως δήλωσε σήμερα στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

«Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι περισσότεροι από 137 νεκροί και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες», δήλωσε ο Ρίντα Μουσάουι, διευκρινίζοντας ότι νεότερος απολογισμός πιθανόν να ανακοινωθεί στη διάρκεια της ημέρας.

Από τις εκρήξεις περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ φαντάζει δεδομένο ότι οι απώλειες σε όλα τα επίπεδα θα είναι μεγαλύτερες.

Τηλεφωνική επικοινωνία της προέδρου της Κομισιόν με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου

Επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε σήμερα (06/08) το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη στήριξη της Ε.Ε. στον λαό του Λιβάνου μετά την καταστροφή που έπληξε την πόλη της Βηρυτού και τη χώρα στο σύνολό της.

Φον ντερ Λάιεν και Χασάν Ντιάμπ συζήτησαν τη βοήθεια που ήδη παρέχει η Ε.Ε.

Αυτή περιλαμβάνει:

  • την ανάπτυξη περισσότερων από 100 υψηλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών αναζήτησης και διάσωσης, με οχήματα, σκύλους και ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου
  • την προσφορά πρόσθετων ομάδων, ιδίως για χημική, βιολογική, ακτινολογική και πυρηνική ανίχνευση
  • ένα στρατιωτικό σκάφος με δυνατότητα για ελικόπτερο για ιατρική εκκένωση, καθώς και ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό
  • την ενεργοποίηση του δορυφορικού συστήματος χαρτογράφησης Copernicus για την εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επιτροπή ενεργοποιεί ποσό πάνω από 33 εκατομμύρια ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, ιατρική υποστήριξη και εξοπλισμό και προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, ενώ θα εξετάσει περαιτέρω υποστήριξη ανάλογα με την τρέχουσα αξιολόγηση ανθρωπιστικών αναγκών.

Φον ντερ Λάιεν και ο Ντιάμπ συζήτησαν επίσης τη μακροπρόθεσμη στήριξη που μπορεί να παράσχει η Ε.Ε. για να βοηθήσει τη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε επίσης την πιθανή κινητοποίηση εμπειρογνωμόνων και εξοπλισμού για την εκτίμηση της έκτασης των ζημιών και τη διαχείριση επικίνδυνων ουσιών όπως ο αμίαντος και άλλες χημικές ουσίες. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι σημαντικό τόσο για τα οικήματα των πολιτών όσο και για την αποκατάσταση του λιμένα της Βηρυτού.

Ταυτόχρονα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να διερευνήσει πώς μπορούν να ενισχυθούν εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ προσέφερε επίσης τη στήριξη της Ε.Ε. για τη διενέργεια πλήρους αξιολόγησης αναγκών για την ανοικοδόμηση της πόλης και την ανάκαμψη της χώρας, καθώς και στήριξη στις συζητήσεις με τα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποδέσμευση περαιτέρω οικονομικής στήριξης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία στην ενότητα και τη σταθερότητα του Λιβάνου, που είναι ακόμη πιο σημαντική σήμερα, τόσο εσωτερικά όσο και για την περιοχή και τόνισε ότι αυτή η τραγική στιγμή για τον Λίβανο πρέπει να είναι η ευκαιρία να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από μια εθνική προσπάθεια η οποία θα ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τέλος, η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει τον Λίβανο σε αυτήν την προσπάθεια.