Δεν θα ρίξει τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την τιμητική πρώτη μπαλιά στον αγώνα μπέιζμπολ των New York Yankees εναντίον των Boston Red Sox την 15η Αυγούστου, όπως ανήγγειλε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τραμπ ανέφερε την Πέμπτη πως ο πρόεδρος της ομάδας των Yankees Ράντι Λεβίν του ζήτησε να ρίξει τιμητικά το πρώτο pitch του αγώνα. Η πρωτοβουλία του Λεβίν επικρίθηκε έντονα από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τον Μπιλ ντε Μπλέιζιο, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε πίσω την αναγγελία καθώς ο επιδημιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ετοιμαζόταν να ρίξει αυτός την τιμητική πρώτη μπαλιά στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν, στην Ουάσινγκτον. Το δόθηκε αυτό το προνόμιο προκειμένου να τιμηθεί η συμβολή του στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τραμπ και Φάουτσι εκφράζουν συχνά αντίθετες απόψεις και συγκρούονται, ενίοτε δημόσια, για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει επανειλημμένα τον Φάουτσι «κινδυνολόγο», διότι ο ειδικός επιμένει να παροτρύνει συνεχώς τους Αμερικανούς να τηρούν τις συστάσεις για την ασφάλειά τους, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και το περιβάλλον δεν εκτιμούν ούτε τις δημόσιες τοποθετήσεις του ανοσολόγου, ούτε την υψηλή δημοφιλία του.

«Εξαιτίας της σθεναρής εστίασής μου στον ιό της Κίνας, περιλαμβανομένων προγραμματισμένων συναντήσεων για τα εμβόλια, την οικονομία και πολλά άλλα, δεν θα μπορέσω να πάω στη Νέα Υόρκη για να ρίξω το εναρκτήριο πιτς [στον αγώνα] των Yankees τη 15η Αυγούστου. Θα το κάνουμε αργότερα μέσα στην αγωνιστική περίοδο!», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter, επαναλαμβάνοντας έναν όρο που πολλοί θεωρούν ρατσιστικό και κρίνουν πως ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά διαφόρων θεωριών συνωμοσίας για την πανδημία.

Προτού γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ακόμα ζούσε στη Νέα Υόρκη, ο μεγιστάνας δήλωνε μέγας υποστηρικτής των Yankees και σχολίαζε συχνά τα αποτελέσματα των αγώνων της ομάδας στους λογαριασμούς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί Αμερικανοί αθλητές γονατίζουν τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ πριν από την έναρξη των αγώνων των ομάδων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του βαθιά ριζωμένου ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας στην πατρίδα τους. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αντιμετωπίζει με οργή κάθε μορφή διαμαρτυρίας του είδους αυτού.