Την τελική πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το «ταμείο ανασυγκρότησης» θα αναμένει το Βερολίνο, τόνισε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην γερμανογαλλικό σχέδιο για την δημιουργία ταμείου ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει ήδη μιλήσει με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι έχουν εκφράσει ήδη αντιρρήσεις για το γερμανογαλλικό σχέδιο, η κυρία Μέρκελ απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι τώρα βρισκόμαστε στην φάση αναμονής της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτή είναι η κρίσιμη πρόταση, στη βάση της οποίας θα εργαστούμε», σημείωσε η Καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι σίγουρα θα μιλήσει και με τους ηγέτες της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

«Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να συνοδεύσουν την διαδικασία (της Επιτροπής) – και μάλιστα εποικοδομητικά -, αλλά το επόμενο που θα συμβεί είναι η παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν στις 27 Μαΐου. Αυτή η πρόταση θα συζητηθεί κατόπιν με όλα τα κράτη – μέλη», πρόσθεσε, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των μεγάλων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Σύντομα η απόφαση για τη Lufthansa

Την κυβερνητική πολιτική διάσωσης των γερμανικών επιχειρήσεων υπερασπίστηκε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην περίπτωση της Lufthansa, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, υπήρξε νωρίτερα σήμερα συμφωνία στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Πιστεύω ότι έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε πολύ γενναία τις ενέργειες διάσωσης, καθώς θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις μας τις ίδιες ευκαιρίες όπως συμβαίνει και αλλού στον κόσμο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, κληθείσα να σχολιάσει απόψεις που θέλουν την Κίνα και τις ΗΠΑ να ενισχύουν πιο δυναμικά τις εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Lufthansa, η Καγκελάριος επισήμανε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες τόσο με την εταιρία όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι αναμένει σύντομα μια απόφαση.

«Θα σας συμβούλευα να περιμένετε το τέλος των συνομιλιών. Δεν θα αργήσει, αλλά θα πρέπει πρώτα να είναι έτοιμη η απόφαση», δήλωσε.