Στηρίζουμε τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας που συνιστά η Γενοκτονία των Ποντίων, αναφέρει, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Η ιστορική μνήμη και ο σεβασμός της είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την επικράτηση της ειρήνης. Στηρίζουμε τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας που συνιστά η Γενοκτονία των Ποντίων», γράφει στο tweet του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνει ότι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνιστά γνώση της ιστορικής αλήθειας και τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας και προσθέτει πως η 19η Μαΐου επαναβεβαιώνει την προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της θηριωδίας των Νεοτούρκων ως μιας σελίδας ντροπής στο βιβλίο της Ιστορίας.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου αναφέρει ότι η 19η Μαΐου 1919 είναι η ημέρα κατά την οποία άρχισε στη Σαμψούντα του Πόντου η πιο σκληρή φάση της εφαρμογής του εθνικιστικού σχεδίου διωγμού και ξεκαθαρίσματος των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής, με σκοπό την αναβίωση της ισχύος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σημειώνει πως μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες, ενώ ορισμένοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350 χιλιάδες, σε ένα σύνολο 750 περίπου χιλιάδων που αποτελούσαν το 40% του συνολικού πληθυσμού στις περιοχές του Πόντου. Με το ίδιο μένος και τη βαρβαρότητα, αναφέρει, οι Νεοτούρκοι στράφηκαν και κατά των Αρμενίων και στα αμέσως επόμενα χρόνια και εναντίον των άλλων ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και ότι η ίδια εγκληματική συμπεριφορά επεδείχθη το 1974, με τον όλεθρο, τον πόνο και τη δυστυχία που έφερε στην Κύπρο η βαρβαρότητα του Αττίλα.

Η ανακοίνωση του γραφείου του επιτρόπου προεδρίας αναφέρει ακόμη ότι σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ακόμη μιας έξαρσης του νέο-οθωμανισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνει ότι μαζί με τους Έλληνες του Πόντου και τον ευρύτερο Ελληνισμό συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση της ιστορικής αλήθειας και καταλήγει: «Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και άλλα κράτη για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου που πρέπει να επικρατήσουν και στην περίπτωση όλων των λαών που έπεσαν θύματα βάναυσων και άγριων συμπεριφορών και ενεργειών, επιδιώκουμε την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών».