Έναν Μαροκινό συνέλαβε σήμερα η ισπανική αστυνομία στη Βαρκελώνη ως ύποπτο για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος ενώ ο άνδρας φέρεται να σχεδίαζε επίθεση.

Η Guardia Civil ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον άνδρα, τον οποίο χαρακτήρισε έντoνα ριζοσπαστικοποιημένο, έπειτα από κοινή έρευνα με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Μαρόκο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο ύποπτος είχε την πρόθεση να πραγματοποιήσει τρομοκρατική ενέργεια, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι γνωστές», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.


Οι διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος ανάγονται πριν από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, δήλωσε η αστυνομία, αν και δεν είχε δείξει οποιαδήποτε εξωτερικά σημάδια ριζοσπαστικοποίησης μέχρι πρόσφατα.

Μετά την επιβολή lockdown λόγω του κορονοϊού στην Ισπανία στις 14 Μαρτίου, το ενδιαφέρον του για το τζιχαντιστικό κίνημα αυξήθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία.

Από τότε, ο ύποπτος δήλωσε δημόσια την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος και διακήρυξε το μίσος του για τη Δύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία.

Επίσης έκανε αρκετές μυστικές εξορμήσεις στην πόλη, στη διάρκεια των οποίων η αστυνομία πιστεύει πως έψαχνε ενδεχόμενους στόχους για μια επίθεση, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανόν να ανταποκρίθηκε σε εκκλήσεις του Ισλαμικού Κράτους για οπαδούς στη Δύση προκειμένου να διενεργήσουν επιθέσεις στις χώρες όπου ζουν.

Τον Απρίλιο, οι δυνάμεις ασφαλείας στη νότια πόλη Αλμερία συνέλαβαν έναν Βρετανό ράπερ ο οποίος διέφευγε αφού πολέμησε στις τάξεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία.

(φωτογραφία αρχείου)