Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τους νέους κανόνες για τη διαχείριση των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, οι οποίοι ενισχύουν τα δικαιώματα των φερόμενων δραστών.

Η υπουργός Παιδείας Μπέτσι Ντεβός, η οποία ακύρωσε το 2017 το πλαίσιο που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε στη δημοσιότητα την τελική μορφή των αμφιλεγόμενων κατευθυντήριων γραμμών, που βρίσκονται υπό συζήτηση από το 2018.

«Πολλοί μαθητές έχασαν την πρόσβασή τους στην παιδεία επειδή τα σχολεία τους αντιμετώπισαν άσχημα τις καταγγελίες άλλου μαθητή εναντίον τους για παρενόχληση ή σεξουαλική επίθεση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Οι νέοι κανόνες επιβάλλουν από τα ιδρύματα να αντιδρούν ώστε να στηρίζουν τα θύματα χωρίς να θυσιάζουν τις απαραίτητες δικλίδες για μια δίκαιη και διαφανή διαδικασία», πρόσθεσε η υπουργός.

Το 2011 και μετά το 2014 έπειτα από μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στα αμερικανικά πανεπιστήμια η κυβέρνηση Ομπάμα είχε στείλει στα ιδρύματα συστάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το σύστημα «απέτυχε», εκτίμησε η Ντεβός όταν ακύρωσε τις συστάσεις αυτές. Τον Νοέμβριο του 2018 είχε παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο, η τελική μορφή του οποίου δημοσιεύθηκε χθες.

Σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, το νέο ενισχύει τα δικαιώματα του κατηγορούμενου στην υπεράσπιση: θα μπορεί να ενημερώνεται για τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται, να ζητεί τη συνδρομή δικηγόρου και έχει δικαίωμα σε μια ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Επίσης προβλέπεται ένας μηχανισμός για την υποβολή της ενάγουσας/ ή του ενάγοντα σε ανάκριση, κάτι που μέχρι τώρα θεωρούνταν ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για τα θύματα.

Εξάλλου οι επιθέσεις που γίνονται εκτός των χώρων του πανεπιστημίου ή του σχολείου δεν θα εξετάζονται από τους υπεύθυνους των ιδρυμάτων παρά μόνο αν διαπράχθηκαν σε κτίρια που ανήκουν σε αυτό ή τα οποία διαχειρίζονται ενώσεις των φοιτητών.

Τους νέους κανόνες επέκριναν αμέσως οι οργανώσεις προάσπισης των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων.
Αν τεθούν σε ισχύ από τον Αύγουστο, όπως προβλέπεται, τα θύματα «θα κατανοήσουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν συμφέρον να καταγγέλλουν τις επιθέσεις εναντίον τους», εκτίμησε η Φατίμα Γκος Γκρέιβς, πρόεδρος του National Women’s Law Center όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αρνούμαστε να επιστρέψουμε στην εποχή κατά την οποία οι βιασμοί και οι παρενοχλήσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αγνοούνταν ή κρύβονταν κάτω από το χαλί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η οργάνωσή της θα προσφύγει δικαστικά εναντίον των νέων κανόνων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016, σχεδόν μία στις τέσσερις φοιτήτριες σε αμερικανικό πανεπιστήμιο πέφτει θύμα σεξουαλικής επίθεσης στη διάρκεια της φοίτησής της.