Αντιμετωπίζοντας πιέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν, μετά μεγάλης προσοχής, σχέδια σταδιακής και αναστρέψιμης άρσης των μέτρων περιορισμού που είχαν λάβει προκειμένου να αποτρέψουν μια αναζωπύρωση της επιδημίας του κορονοϊού, η οποία συνεχίζει την καταστρεπτική πορεία της σε όλο τον κόσμο, τόσο στον υγειονομικό, όσο και στον οικονομικό τομέα.

Η Κίνα, απ΄όπου ξεκίνησε η πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα ότι η ετήσια σύνοδος του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει στις 22 Μαΐου.

Το γεγονός, που συγκεντρώνει συνήθως 3.000 βουλευτές στο ιεροπρεπές Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ανακηρύξει τη νίκη της χώρας απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού.

Η επιδημία COVID-19, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από το κέντρο της χώρας, προσέβαλε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 215.000 έχουν πεθάνει, παρ’όλο που το 50% και πλέον των κατοίκων του πλανήτη βρίσκονται υπό περιορισμό .

Στην Ευρώπη, η ανάγκη να μειωθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ζημιές ώθησε πολλές χώρες να παρουσιάσουν πολύ σταδιακά, και αναστρέψιμα, σχέδια επανεκκίνησης της δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής.
Όμως η έξοδος των παιδιών από τα σπίτια τους, όπως στην Ισπανία, ή η επιστροφή τους στο σχολείο, όπως στη Γαλλία, εγείρει φόβους.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές προσπαθούν ως εκ τούτου να δουν αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην πανδημία του κορονοϊού και μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει εδώ και λίγο καιρό έναν μικρό αριθμό παιδιών, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η ασθένεια αυτή μοιάζει με την ασθένεια Καβασάκι, ένα αγγειακό σύνδρομο που επηρεάζει τα μικρά παιδιά και η αιτία του οποίου παραμένει απροσδιόριστη. Περίπου 20 ύποπτα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα La Depeche du Midi.

Άρση των μέτρων περιορισμού, ή λιγότερα αυστηρά μέτρα περιορισμού; «Θα πρέπει να ζήσουμε μαζί με τον ιό», προειδοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος παρουσίασε χθες έναν οδικό χάρτη για να τεθεί σταδιακά και πάλι η χώρα στις ράγες της φυσιολογικής ζωής, αρχής γενομένης από τις 11 Μαΐου.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μαζικά διαγνωστικά τεστ, σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, άνοιγμα καταστημάτων (όχι ομως των καφετεριών και των εστιατορίων) και υποχρεωτική χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Ωστόσο, «αν οι δείκτες δεν ανταποκριθούν στα αναμενόμενα, δεν θα χαλαρώσουμε τα μέτρα στις 11 Μαΐου», προειδοποίησε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Μετά τα δημόσια μέσα μεταφοράς, το Βερολίνο αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα καταστήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην υπόλοιπη Γερμανία. Όμως οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς– για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου– ο επιδημιολογικός δείκτης πλησιάζει και πάλι το 1,0 κάτι που σημαίνει ότι κάθε φορέας του ιού μολύνει άλλον έναν.

Στην Ισπανία, όπου επιτράπηκε στα παιδιά από την περασμένη Κυριακή να βγαίνουν από τα σπίτια τους, ο οδικός χάρτης που όρισε η κυβέρνηση προβλέπει μια άρση των μέτρων περιορισμού κατά «φάσεις» από τις 9 Μαΐου, έως τα «τέλη Ιουνίου», ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Όμως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τον Σεπτέμβριο.

Αυτή είναι και η περίπτωση της Ιταλίας, της χώρας που έχει καταβάλει το πιο βαρύ τίμημα στην πανδημία στην Ευρώπη και όπου οι όροι για την άρση των μέτρων περιορισμού που προβλέπεται για τις 4 Μαΐου είναι αυστηροί: απαγορεύονται οι συναθροίσεις και οι μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Άλλες χώρες της Ευρώπης άρχισαν ήδη μια σταδιακή άρση των περιορισμών, με την επαναλειτουργία πολλών καταστημάτων, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το εμβληματικό Dubai Mall, το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στον κόσμο, άνοιξε και πάλι χθες τις πόρτες του.

Οι πελάτες γίνονται δεκτοί με ένα χαμόγελο και ένα θερμικό πιστόλι στραμμένο στο μέτωπό τους για να πάρει τη θερμοκρασία τους.

Είναι επείγον να χαλαρώσει η μέγγενη απέναντι στα άσχημα νέα που συσσωρεύονται εν μέσω πλήρους περιόδου ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων.

Η Airbus ανακοίνωσε σήμερα καθαρές απώλειες 481 εκατομμυρίων. Η υγειονομική κρίση κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στο Airbus 380, σύμβολο της ξέφρενης ανάπτυξης των αεροπορικών μεταφορών. που όμως δεν θεωρείται ακόμη αρκετά επικερδές από τις αεροπορικές εταιρίες που σήμερα γονατίζουν υπό το βάρος της κρίσης.

Πολλές από αυτές έχουν ανακοινώσει ήδη σχέδια περικοπής θέσεων εργασίας: 12.000 η British Airways, 5.000 η σκανδιναβική SAS, 2.000 η Icelandair.

Και η αεροπορική κυκλοφορία δεν αναμένεται να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση πριν περάσουν δύο με τρία χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Boeing, Ντέιβιντ Κάλουν.

Έπειτα από δέκα χρόνια αδιάκοπης ανάπτυξης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν το 2020 ιστορική ύφεση. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το πρώτο τρίμηνο θα σημειωθεί μια υποχώρηση 4,3% του ΑΕΠ, το ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα. Αλλά μπορεί να υποχωρήσει 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς μέσα σε πέντε εβδομάδες, τουλάχιστον 26 εκατομμύρια άνθρωποι εγγράφηκαν για να λάβουν επίδομα ανεργίας, ένας πρωτόγνωρος αριθμός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η πιο πληγείσα χώρα στον κόσμο, πέρασαν τον όριο του ενός εκατομμυρίου διαγνωσμένων κρουσμάτων της COVID-19, και ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 58.351, δηλ. μεγαλύτερος από εκείνον των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Στον Λίβανο, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στην Τρίπολη ανάμεσα στον στρατό και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη χωρίς προηγούμενο υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

«Θέλω να υψώσω τη φωνή μου εναντίον της πείνας, της φτώχειας, του πληθωρισμού και της αδικίας», δήλωσε ένας 41άχρονος διαδηλωτής, ο Χάλεντ. Ο πωλητής ανταλλακτικών για μοτοσικλέτες εξηγεί ότι δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας με τρία παιδιά αφότου έχασε τη δουλειά του.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Σάμι Νέιντερ, η χώρα βαδίζει «προς μια αναπόφευκτη κοινωνική έκρηξη, με ένα νόμισμα που έχει χάσει σχεδόν το 200% της αξίας του και μια ισχυρή μείωση της αγοραστικής δύναμης».