Βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σήμερα εναντίον αυτοκινητοπομπής που μετέφερε γερμανούς στρατιώτες, χωρίς να προκληθούν θύματα, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, ανακοίνωσε αξιωματούχος του στρατού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η επιβεβαίωση της επίθεσης από τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) έγινε λίγο μετά από τη δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο Ρόιτερς ότι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη κοντά στις αυστηρά φρουρούμενες εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνται από πολίτες και στρατιώτες.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες για έναν βομβιστή αυτοκτονίας που αποπειράθηκε να επιτεθεί σε αυτοκινητοπομπή της ISAF σήμερα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Δύναμης, η αντισυνταγματάρχης Λατόντρα Κίνλεϊ.

«Ο δράστης σκοτώθηκε και δεν υπάρχουν θύματα από την πλευρά της ISAF», πρόσθεσε η ίδια.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν με γραπτό μήνυμά τους που έστειλε ο εκπρόσωπός τους, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δύο γερμανικά οχήματα καταστράφηκαν και ότι «δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν». Όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, οι Ταλιμπάν συστηματικά υπερβάλλουν ως προς τον αριθμό των απωλειών από τις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον κυβερνητικών και ξένων στόχων.

Εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από τετρακίνητο όχημα στη βόρεια πλευρά του αεροδρομίου, δήλωσε μέσω Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ο στρατηγός Αγιούμπ Σαλάνγκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Το αεροδρόμιο αποτελεί βάση μίας από τις πιο σημαντικές ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις, της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF), η οποία είναι υπεύθυνη για την παροχή συνδρομής στις αφγανικές αρχές για τη δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα.

Οι επιθέσεις στο αυστηρά φρουρούμενο αεροδρόμιο είναι σχετικά σπάνιες και οι εγκαταστάσεις του αποτελούν έναν φιλόδοξο στόχο για τους ένοπλους αντάρτες, επισημαίνει το Ρόιτερς.