Μέσω νέου τηλεοπτικού του μηνύματος, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναφέρθηκε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε σε όλη την ήπειρο -και ειδικά στην χώρα του- από τον κορονοϊό.

Ο Ματαρέλα τόνισε με έμφαση ότι η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει την σοβαρότητα της απειλής αυτής και να παρέμβει με συγκεκριμένο τρόπο, πριν να είναι αργά. Ο Ιταλός πρόεδρος υπενθύμισε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Δεν το έπραξε, ακόμη, το συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αναμένουμε να συμβεί με συγκεκριμένο τρόπο, τις επόμενες ημέρες. Απαιτούνται νέες κοινές πρωτοβουλίες, ξεπερνώντας παλαιά πρότυπα, τα οποία είναι έξω από την πραγματικότητα της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ήπειρός μας. Ελπίζω όλοι να κατανοήσουν πλήρως, πριν να είναι πολύ αργά, την σοβαρότητα της απειλής για την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη δεν απαιτείται μόνον από τις αξίες της Ένωσης, αλλά αποτελεί και κοινό συμφέρον».

Πάπας Φραγκίσκος: Μεγάλο σκότος κάλυψε τις πόλεις μας

Παράλληλα, ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την προσευχή του σε μια έρημη πλατεία του Αγίου Πέτρου, ζήτησε σήμερα αργά το απόγευμα από τον Κύριο να θέσει τέλος στην τρομερή αυτή δοκιμασία. Δίπλα του είχαν τοποθετηθεί η βυζαντινή εικόνα της Παρθένου Salus Populi Romani και ένας ξύλινος Εσταυρωμένος του 14ου αιώνα, τον οποίο οι καθολικοί θεωρούν θαυματουργό, διότι το 1522 πιστεύεται ότι βοήθησε στο να τελειώσει, στην Ρώμη, η επιδημία πανούκλας.

«Μεγάλο σκότος κάλυψε τις πόλεις μας, τους δρόμους και τις πλατείες μας. Κυρίευσε τις ζωές μας, γεμίζοντας τα πάντα με μια απελπιστική σιωπή, ένα απελπιστικό κενό, τα οποία παραλύουν κάθε τι στο πέρασμά τους. Το αισθανόμαστε διάχυτο παντού, είναι ξεκάθαρο στα βλέμματα και στις κινήσεις μας», υπογράμμισε ο ποντίφικας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ζήτησε «την ευλογία του Θεού, ως αγκαλιά η οποία παρηγορεί». «Πρέπει να τραβήξουμε όλοι μαζί κουπί, να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλο», τόνισε ο πάπας, διότι «καταλάβαμε ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος, αλλά μόνον όλοι μαζί».

«Είναι η στιγμή κατά την οποία πρέπει να επιλέξουμε ποια πράγματα μετρούν και ποια περνούν, να ξεχωρίσουμε τα όσα είναι πράγματι απαραίτητα, από όσα δεν είναι», σημείωσε κλείνοντας.