Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, να απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα ξένων πολιτών και πολιτών χωρίς ιθαγένεια από τις 18 Μαρτίου έως την 1η Μαΐου.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν με τους ομολόγους του σειράς κρατών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για τους διπλωμάτες, τα πληρώματα των αεροσκαφών πλοίων και ποταμόπλοιων, σιδηροδρόμων, οδηγών διεθνών μεταφορών και κάποιες άλλες κατηγορίες ατόμων.

Απαγορεύτηκαν οι μαζικές συγκεντρώσεις

O Δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα βάσει του οποίου απαγορεύονται έως τις 10 Απριλίου όλες οι μαζικές συγκεντρώσεις.

Σε εσωτερικούς χώρους απαγορεύονται οι συναθροίσεις πέραν των 50 ατόμων, ενώ σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται οι συναθροίσεις ανεξαρτήτως του αριθμού των συγκεντρωθέντων.

Η απαγόρευση αφορά όλες τις εκδηλώσεις πολιτιστικού ή αθλητικού χαρακτήρα, εκδηλώσεις σε εκθεσιακούς ψυχαγωγικούς η εκπαιδευτικούς χώρους, ενώ αναστέλλεται η δραστηριότητα διαφόρων κύκλων στους οποίους συμμετέχουν ηλικιωμένοι στους οποίους συνιστάται να μην βγαίνουν απ’ το σπίτι τους.

Επίσης στην Μόσχα, με απόφαση των ρώσικων αρχών, θα κλείσουν εξαιτίας του κορονοϊού από τις 21 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου τα σχολεία, τα αθλητικά σχολεία και οι σχολές επιμόρφωσης.

Παράλληλα οι οδηγοί των επίγειων μέσων μαζική μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικά λεωφορεία) δεν θα πωλούν εισιτήρια στο επιβατικό κοινό, παρότι ένα ποσοστό μικρότερο του 1% αγοράζει εισιτήρια από τους οδηγούς.

Κλείνει το «Μπαλσόι» και οι κινηματογράφοι

Το δημοφιλές σε όλο τον κόσμο κρατικό θέατρο «Μπαλσόι» αναστέλλει όλες του τις παραστάσεις από αύριο 17 Μαρτίου έως τις 10 Απρίλιου εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργεί η διάδοση του κορονοϊού.

«Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά. Από αύριο έως τις 10 Απριλίου αναβάλλουμε όλες τις παραστάσεις. Οι θεατές μπορούν να επιστρέψουν τα εισιτήρια τους και να πάρουν τα χρήματα τους, λόγω της έκτακτης κατάστασης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του «Μπαλσόι» Βλαντίμιρ Ουρίν.

Ο Ουρίν δήλωσε ότι η επιστροφή των εισιτηρίων θα οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν ουρές. «Θα μεριμνήσουμε ώστε οι θεατές να μπορούν να επιστρέψουν τα εισιτήρια τους καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου αυτής και να πάρουν πίσω τα χρήματα τους, σε ώρες που εξυπηρετούν τους ίδιους», δήλωσε ο Ουρίν, διευκρινίζοντας ότι οι πρόβες στο θέατρο θα συνεχισθούν με βάση τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετοχών.

Οι κινηματογράφοι του ομίλου «Moskino» αναστέλλουν από αύριο 17 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου τη λειτουργία τους, ανακοίνωσε ο όμιλος με απόφαση του, συμμορφούμενος με το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος της Μόσχας.

Επιπλέον, ορισμένοι κινηματογράφοι ανακοίνωσαν ότι θα πωλούν μέχρι 50 εισιτήρια.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχάηλ Μισούστιν ζήτησε εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας να περιορίσουν τον αριθμό των εκδηλώσεων και συναθροίσεων που έχουν μαζικό χαρακτήρα.

O δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα βάσει του οποίου απαγορεύονται έως τις 10 Απριλίου όλες οι μαζικές συγκεντρώσεις.

Σε εσωτερικούς χώρους απαγορεύονται οι συναθροίσεις πέραν των 50 ατόμων, ενώ σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται οι συναθροίσεις ανεξαρτήτως του αριθμού των συγκεντρωθέντων.