«Όλες οι χώρες θα πρέπει να καταστήσουν κορυφαία προτεραιότητά τους την αναχαίτιση της επιδημίας του κορονοϊού», ήταν το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με διεθνή απήχηση. Γενικότερα οι ανησυχίες που έχει προκαλέσει ο φονικός ιός είναι έντονες, με κάποια κράτη να υφίστανται σε πιο μεγάλο βαθμό τις συνέπειες.

Αποκλεισμένοι τουρίστες στη Βηθλεέμ

Οι Αρχές του Ισραήλ, σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή, εμπόδισαν σήμερα την είσοδο και την έξοδο επισκεπτών στη Βηθλεέμ, έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων του Covid-19.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην περιοχή, ανέφερε ότι περίπου 20 πούλμαν είχαν μπλοκαριστεί στο φυλάκιο ελέγχου στην είσοδο της Βηθλεέμ. Η πόλη, όπου βρίσκεται η Βασιλική της Γεννήσεως, απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ.

Άλλοι τουρίστες, που βρίσκονται μέσα στην παλαιστιανιακή πόλη και αιφνιδιάστηκαν από την απαγόρευση εισόδου-εξόδου, αναζητούσαν κάποιον τρόπο να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ παρακάμπτοντας τα στρατιωτικά φυλάκια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Επιβεβαιώνω ότι τα τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούν πλέον να μπουν στη Βηθλεέμ», δήλωσε ο Μίκι Ρόζενφελντ, ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής Αστυνομίας που ελέγχει το φυλάκιο εισόδου. «Μετά τον εντοπισμό (κρουσμάτων) του κορονοϊού στη Βηθλεέμ, ελήφθη μια απόφαση χθες από το υπουργείο άμυνας, σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή, για να εμποδίσουμε κάθε μετακίνηση, από και προς την πόλη, από τουρίστες και κατοίκους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, 16 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη Δυτική Όχθη, οι εννέα εκ των οποίων στη Βηθλεέμ. Χθες, Πέμπτη 5 Μαρτίου, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάχθηκε το κλείσιμο της Βασιλικής και απαγορεύτηκε για δύο εβδομάδες η διαμονή τουριστών στην περιοχή της Βηθλεέμ.

«Άνθρωποι που είχαν προσβληθεί επισκέφθηκαν τη Βασιλική», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πατήρ Ασμπέντ Μπαλιάν, της Αρμενικής Εκκλησίας, που διαχειρίζεται ένα τμήμα του ναού.

Στο Ισραήλ υπάρχουν 21 κρούσματα και οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα (πλην ορισμένων εξαιρετικών περιπτώσεων) σε ταξιδιώτες που προέρχονται από πολλές ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες, όπως από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το πρωί της Παρασκευής (06/03) ματαιώθηκαν οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας El Al από τη Ζυρίχη, τη Βαρκελώνη και το Βερολίνο, καθώς και τρεις πτήσεις της Air France από το Παρίσι με προορισμό το Τελ Αβίβ.

Νέες απαγορεύσεις σε ταξιδιώτες από το Ιράκ

Παράλληλα, το Ιράκ απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες που έρχονται από τη Γαλλία και την Ισπανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών στον σχετικό κατάλογο σε έντεκα, καθώς καταβάλλει προσπάθειες να ανακόψει την εξάπλωση της επιδημίας.

Η απαγόρευση δεν επεκτείνεται στους υπηκόους Ιράκ και τους ξένους διπλωμάτες, επισήμανε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του ιρακινού ΥΠΕΞ. Το Ιράκ έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 38 κρούσματα του Covid-19 και δύο θανάτους.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της χώρας, που ηγείται της ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, κάλεσε όλους τους Ιρακινούς που βρίσκονται στο Ιράν να επιστρέψουν έως τη 15η Μαρτίου, προτού κλείσουν τα συνοριακά περάσματα και παραμείνουν ανοικτά για εκείνους μονάχα τέσσερα αεροδρόμια.

Βόρεια Μακεδονία: Τρία τα κρούσματα στη χώρα

Οι υγειονομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσαν, πριν από λίγο, δύο ακόμη κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας σε τρία συνολικά τα περιστατικά ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βένκο Φιλίπτσε, ανέφερε ότι ένα ανδρόγυνο, 68 και 62 ετών αντίστοιχα, από την κωμόπολη Ντέμπαρ (στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας), που το προηγούμενο διάστημα είχε ταξιδέψει στην Ιταλία βρέθηκε σήμερα θετικό στον ιό.

Οι δύο ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα της νόσου και αργά το βράδυ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Στα 613 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 στη Γαλλία

Όσον αφορά τη Γαλλία, έχει καταγράψει 613 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, όπως έγινε από τον επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, Ζερόμ Σαλμόν, με τον αριθμό να αυξάνεται σε μία ημέρα κατά 190.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, προσέθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο παραμένει στους 9 και ότι 39 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο Πομπέο βάφτισε «ιό της Ουχάν» τον νέο κορονοϊό

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μετονόμασε σε «ιό της Ουχάν» τον νέο κορονοϊό που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη αυτή της Κίνας, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτήν τη φράση την Πέμπτη (05/03). Σήμερα την επανέλαβε πολλές φορές, σε διάφορες συνεντεύξεις που παραχώρησε σε τηλεοπτικά κανάλια.

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν το πρώτο που εξήγησε ότι από εκεί ξεκίνησε ο ιός», είπε στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για να δικαιολογήσει αυτήν την έκφραση. «Δεν το είπε ο Μάικ Πομπέο», επέμεινε κατόπιν, μιλώντας στο CNBC και σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας διαμαρτυρήθηκε έντονα για εκείνους που μιλούν για «ιό της Ουχάν», ή «κινεζικό ιό», χαρακτηρίζοντας «παντελώς ανεύθυνη» αυτή τη στάση.

Όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση του κορονοϊού που επισήμως ονομάζεται SARS-CoV-2. «Θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στα μέσα αντιμετώπισης του ιού και όχι να χρησιμοποιούμε λέξεις που στιγματίζουν ορισμένες περιοχές», επισήμανε σχετικά.