Η συναρπαστική ιστορία έχει ως εξής: ο Jobs διατήρησε μια τρικυμιώδη σχέση με τον σχολικό του έρωτα Chrisann Brennan στα χρόνια που οδήγησαν στη δημιουργία της Apple, με τον καρπό του δεσμού τους, τη Lisa, να μην αναγνωρίζεται από τον Jobs ως παιδί του για πολλά-πολλά χρόνια.

Η Brennan αποκάλυψε τις έντονες λεπτομέρειες της σχέσης της με τον δημιουργό της Apple στα απομνημονεύματά της, την ίδια ώρα που ο συγκάτοικος του Jobs, Daniel Kottke, αποκάλυψε πρόσφατα τον συγκλονιστικό χωρισμό τους όταν η Brennan ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος.

Η χρονιά λοιπόν είναι το 1980 και ο νεαρότατος οραματιστής Steve Jobs είχε ήδη ιδρύσει δειλά-δειλά την Apple και ήταν πλέον στον δρόμο για την εφεύρεση του hardware που θα άλλαζε μια για πάντα τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και θα τον μετέτρεπε φυσικά σε έναν από τους ηγέτες της Silicon Valley.

Καθώς όμως το αστέρι του Jobs ήταν έτοιμο να λάμψει, η πρώην σύντροφός του βίωνε τη χειρότερη ίσως στιγμή της ζωής της, μετά τον πικρόχολο χωρισμό τους και με ένα παιδί 2 ετών στην αγκαλιά της.

Δεν θα της έπαιρνε βέβαια πολύ για να εμφανιστεί έξω από την πόρτα του κοιτώνα που έμενε ο Jobs ουρλιάζοντας και κοπανώντας την πόρτα, χαρίζοντας έτσι άλλο ένα δραματικό επεισόδιο στον ταραγμένο χωρισμό τους.

Ο Jobs παραδέχτηκε λίγο πριν πεθάνει στον βιογράφο του Walter Isaacson για την κόρη που αρνιόταν για χρόνια να αναγνωρίσει ως παιδί του, η πρώην σύντροφός του παρουσιάζει όμως τώρα τη δική της εκδοχή της ιστορίας στο βιβλίο «The Bite In The Apple», που θα κυκλοφορήσει σε λίγο στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Και θα γίνει φυσικά μπεστ-σέλερ!

Και βέβαια σκιαγραφεί μια τελείως διαφορετική εικόνα από τις παραδοχές του Jobs. Και σαν να μη φτάνουν αυτά, ο πρώην συγκάτοικος του ιδρυτή της Apple, Daniel Kottke, που μοιράστηκε το ίδιο σπίτι με το ζευγάρι, παρουσιάζει στη MailOnline την ολότελα δική του εκδοχή του θυελλώδους ειδυλλίου.

Το σημείο καμπής λοιπόν στην κοινή ζωή Jobs και Brennan έλαβε χώρα στις 17 Μαΐου 1978, όταν ο οραματιστής έγινε πατέρας. Η Lisa Brennan-Jobs (αν και το «Jobs» προσκολλήθηκε στο επίθετό της πολύ αργότερα) γεννήθηκε για να φέρει τα πάνω-κάτω στο ειδύλλιο: τρεις μέρες αργότερα, ο Jobs εγκατέλειπε το Cupertino, όπου ιδρυόταν η Apple, για να βρεθεί στο πλευρό της συντρόφου του. Ήταν αμφότεροι στα 23 τους και ακόμα ερωτευμένοι, αν και έγινε αμέσως ξεκάθαρο ότι ο Steve Jobs δεν ήταν έτοιμος να γίνει πατέρας. «Είμαι σίγουρος ότι ο Steve ήθελε να κάνει έκτρωση η Brennan. Αυτό ήθελε στα σίγουρα», δηλώνει ο Kottke, που ήταν τότε ο μόλις δωδέκατος υπάλληλος της Apple.

Οι Kottke και Jobs γνωρίστηκαν στο Reed College του Πόρτλαντ και ταξίδεψαν μαζί στην Ινδία, όταν ακόμα ο Steve εργαζόταν στην Atari. Αργότερα έπιασαν σπίτι μαζί στο Cupertino και καλωσόρισαν την Chrisann Brennan ως τρίτη συγκάτοικο, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ο Jobs δεν φαινόταν πάντως διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη του παιδιού, όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον ο συγκάτοικός του: «Τα είχαν από το σχολείο και πέρασαν μαζί ευτυχισμένες στιγμές», αν και κατόπιν ο εμπνευστής της Apple αφιερώθηκε ολόψυχα στο όραμά του και δεν είχε χρόνο για έρωτες, πόσο μάλλον για παιδιά.

Η ταραγμένη εποχή που πέρασαν οι τρεις τους στο μικρό σπίτι έφτασε στον κολοφώνα της όταν η Chrisann έμεινε έγκυος. Αυτό έβαζε φραγμούς στα επιχειρηματικά σχέδια του Jobs και δεν φοβόταν να της το δείξει: η σχέση τους έπνεε τα λοίσθια, γεγονός που κλιμακώθηκε όταν ο Jobs άρχισε να αμφισβητεί την πατρότητα του παιδιού.

Το βράδυ μάλιστα πριν η Chrisann εγκαταλείψει οριστικά το σπίτι «ήταν πολύ ταραγμένη. Έριχνε πιάτα στον τοίχο και εγώ έπρεπε να αποφεύγω τα ιπτάμενα κουζινικά! Ήμουν στο βεληνεκές της μανίας της. Αυτή βέβαια δεν ήταν θυμωμένη μαζί μου κι εγώ προσπαθούσα να την ηρεμήσω», ισχυρίζεται σήμερα ο συγκάτοικος του ζεύγους. «Δεν την αδικώ που έφυγε. Ο Jobs επέμενε ότι το παιδί δεν ήταν δικό του και δεν ήταν καθόλου εύκολο να τσεκαριστεί η πατρότητα εκείνη την εποχή».

Την επόμενη μέρα, μια υβριστική επιγραφή με μαύρη μπογιά έκανε την εμφάνισή της στο υπνοδωμάτιο του Jobs: «Είχε γράψει υβριστικά σχόλια στον τοίχο του δωματίου του Steve, αν και η ίδια δεν το παραδέχτηκε ποτέ».

Το 1979, τη χρονιά μετά τη γέννηση της Lisa, ο Jobs έκανε τελικά τεστ πατρότητας και αποδείχτηκε ότι ήταν πράγματι υπεύθυνος για τη γέννηση του παιδιού. Αποδεχόμενος τα γεγονότα, συμφώνησε να πληρώνει 385 δολάρια τον μήνα για την ανατροφή του παιδιού, την ίδια ώρα που αναγκάστηκε από την Πολιτεία της Καλιφόρνια να δώσει άλλα 5.856 δολάρια για την ευημερία της Lisa.

Το 1980, την ίδια χρονιά που η Chrisann χτυπούσε πόρτες ψάχνοντας να βρει τον Jobs, αυτός είχε ήδη πουλήσει το αυτοκίνητό του και δούλευε πυρετωδώς στο επιχειρηματικό του βήμα που θα τον έκανε τελικά δισεκατομμυριούχο. Και σε μια περίεργη τροπή της μοίρας, την ίδια χρονιά η Apple ρίχνει στην αγορά τον νέο υπερυπολογιστή της, που ο Jobs ονόμασε «Lisa» (Local Integrated Software Architecture)!

Όσο κι αν ο ίδιος δεν παραδεχόταν ότι τον ονόμασε έτσι λόγω της κόρης του, κανείς δεν τον πίστεψε. Πριν από τον θάνατό του ωστόσο ισχυρίστηκε ότι το όνομα του 16μπιτου υπολογιστή ήταν φόρος-τιμής στην κόρη του, ενώ ταυτοχρόνως φάνηκε στο αντίστοιχο τμήμα της βιογραφίας του ιδιαίτερα στενοχωρημένος για το πώς χειρίστηκε το όλο θέμα της πατρότητας.

Παρά το γεγονός ότι ο Jobs δήλωσε πως υποστήριζε ανέκαθεν οικονομικά το παιδί του (αν και με διαλείμματα, κατά δήλωσή του), η Brennan υποστηρίζει τώρα ότι η βοήθεια που λάμβανε περιστασιακά από τον εφευρέτη παραήταν πενιχρή για τις ανάγκες της ανατροφής της Lisa.

Ο Jobs, για να απαλλαχθεί από την ενοχλητική πατρότητα, έφτασε μέχρι και το σημείο να ισχυριστεί ότι ήταν στείρος, ενώ έβαλε και τον φίλο του Kottke να δηλώσει στο δικαστήριο ότι το ζευγάρι δεν είχε ολοκληρώσει ποτέ τον έρωτά του! Κι όταν αυτός αρνήθηκε αρχικά, οι σχέσεις του με τον Jobs θα έφταναν στο οριστικό τους τέλος, παρά το γεγονός ότι τελικά είπε ψέματα υπέρ του Steve! «Ένιωθα υποχρεωμένος απέναντί του και έτσι έπαιξα το παιχνίδι του», αν και ποτέ δεν του το αναγνώρισε αυτό ο Jobs, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς του Kottke.

Καθώς όμως η δική μαινόταν, ο Jobs συμφώνησε να κάνει τεστ πατρότητας, με τα αποτελέσματα του τεστ αίματος (δεν υπήρχε ακόμη τεστ DNA) να δικαιώνουν τη μητέρα. Ο ίδιος ωστόσο σχολίασε πικρόχολα το γεγονός στο περιοδικό Time λίγο αργότερα: «28% του ανδρικού πληθυσμού των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι ο πατέρας».

Ο Steve Jobs παντρεύτηκε την τραπεζική σύμβουλο Laurene Powell το 1991 και το ζευγάρι απέκτησε 3 τέκνα. Παρά το γεγονός ότι για τα παιδιά του ήταν πάντα εκεί, ο Kottke ισχυρίζεται ότι ο Jobs ήταν ανέκαθεν «σφιχτός» όταν επρόκειτο να δαπανήσει ποσά για τη Lisa. Η πραγματικότητα ωστόσο θέλει τον Jobs να πληρώνει τις σπουδές της Lisa στο Harvard και κατόπιν στο Λονδίνο.

Και έπειτα, στα 13 της, η Lisa εγκατέλειψε τη μητέρα της για να ζήσει στο πλευρό του Jobs, με τον οποίο απόλαυσε μια σχέση που γινόταν ολοένα και πιο δυνατή στον χρόνο, μέχρι τον θάνατο του ιδρυτή της Apple τον Οκτώβριο του 2011.

Η επιλογή μάλιστα της Brennan να βγάλει τα άπλυτα του Jobs στη φόρα δύο χρόνια μετά τον θάνατό του αμφισβητείται πλέον από πολλούς που ήξεραν το ζευγάρι και σίγουρα κινεί υποψίες…