Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε σήμερα να προσφέρει επιπλέον 650 εκατομμύρια ευρώ στη Σομαλία με στόχο να υποστηρίξει ένα τριετές σχέδιο ανοικοδόμησης της χώρας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Σήμερα είμαι περήφανος που προσφέρουμε επιπλέον 650 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη νέα φάση στη ζωή της Σομαλίας», σημείωσε ο Μπαρόζο.

«Η Σομαλία σημείωσε σημαντική πρόοδο αυτή τη χρονιά», είχε δηλώσει ο Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό προστίθεται στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ που η ΕΕ έχει προσφέρει στη χώρα από το 2008.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπάι από την πλευρά του σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή προσφέρει νέα ελπίδα «εκεί που υπήρχε απελπισία έπειτα από 20 χρόνια λιμού και φτώχειας».

Μια σύνοδος που συνδιοργανώνει η Ε.Ε. και η κυβέρνηση της Σομαλίας ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι για την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής της Αφρικής, έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια εμφύλιου πολέμου.

Η σύνοδος αυτή, στην οποία παίρνουν μέρος περίπου 50 αντιπροσωπείες από την Αφρική, την Ευρώπη και τις χώρες του Κόλπου μαζί με διεθνείς δωρητές, αναμένεται να «ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο» στην ιστορία της Σομαλίας που θα την βοηθήσει να περάσει από «την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ανάκαμψη», όπως δήλωσε ο σομαλός πρόεδρος Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ.

Οι δωρητές θα κληθούν να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της χώρας που θα βασίζεται σε τέσσερις «προτεραιότητες: την ασφάλεια, την δικαστική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών και την επανέναρξη της οικονομίας», υπογράμμισε ο Μοχάμουντ.

Οι ισλαμιστές σεμπάμπ, που μάχονται κατά της κεντρικής εξουσίας στη Σομαλία, αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στη σύνοδο αυτή. Τα «δισεκατομμύρια που υπόσχονται» θα παραμείνουν «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταβληθούν» ή θα τροφοδοτήσουν «τη διαφθορά» της κυβέρνησης, αναφέρουν οι σεμπάμπ στον λογαριασμό τους στο twitter.

Η σύνοδος με τίτλο «Μια νέα συμφωνία για τη Σομαλία» θα διαρκέσει μία ημέρα και αναμένεται να καταλήξει στην υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη για την εφαρμογή ενός κράτος δικαίου και την αποκατάσταση μιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Οι δωρητές αναμένεται να εξετάσουν επίσης ένα σχέδιο για την σχολική εκπαίδευση ενός εκατομμυρίου παιδιών, σε μια χώρα που μόνο τέσσερα στα δέκα παιδιά φοιτούν σε σχολεία.

Η Σομαλία ξεκίνησε μια διαδικασία ανοικοδόμησης ενός κεντρικού κράτους με την εκλογή τον Σεπτέμβριο του 2012 του Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ.

Παρά την υποχώρηση των ισλαμιστών ανταρτών, που από τον Αύγουστο του 2011 έχουν χάσει το σύνολο των προπυργίων τους στα νότια και τα κεντρικά της χώρας, η κεντρική κυβέρνηση δυσκολεύεται να εδραιώσει την εξουσία της πέρα από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και την περιφέρειά της.

Οι ισλαμιστές, που εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλο μέρος της υπαίθρου, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους. Η τελευταία επίθεση για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη σημειώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο Μογκαντίσου και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Εξάλλου λιγότερο από 48 ώρες μετά την εκλογή του πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον του Μοχάμουντ, που ήταν επίσης στόχος νέας επίθεσης στις 3 Σεπτεμβρίου, ένα χρόνο αφού ανέλαβε την εξουσία.