Νέα κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στη Σλοβενία αναδύονται το τελευταίο διάστημα και ταυτόχρονα ομάδες πολιτών που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον περασμένο χειμώνα μελετούν το ενδεχόμενο συγκρότησης πολιτικών κομμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ίγκορ Σόλτες επιβεβαίωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι προχωρά στην ίδρυση ομίλου μαζί με τον Μπέσιτς Λόρενταν, επικεφαλής της πρωτοβουλίας γιατρών που οργάνωσε, τον Ιούνιο, στη Λιουμπλιάνα συγκέντρωση, με αίτημα τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, και τη συμβολαιογράφο Πόλκα Μπόσκοβιτς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Σόλτες τόνισε ότι στόχος είναι να αρχίσει διαβούλευση για ένα πρόγραμμα ή μία στρατηγική για τη χώρα, καθώς το σύστημα, οι ελλείψεις του οποίου έχουν ήδη επισημανθεί στο παρελθόν, προφανώς δεν λειτουργεί.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει σχέδιο δημιουργίας πολιτικού κόμματος, ο κ. Σόλτες είπε ότι θέλει να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο, καθώς τίποτα δεν έχει νόημα χωρίς περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι επίσης προσπάθειες ίδρυσης ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος με την επωνυμία Αλληλεγγύη – για μία Δίκαιη Κοινωνία,όπως ανακοινώθηκε τον Απρίλιο από τον ιστορικό Γιόζε Πίριεβετς και ορισμένα μέλη της Επιτροπής για τη Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη που δημιουργήθηκε από τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες τον περασμένο χειμώνα.

Το μέλος της πρωτοβουλίας, Μπόζινταρ Φλάισμαν εξήγησε ότι το πρόγραμμα, το καταστατικό και ο κώδικας ηθικής του κόμματος καταρτίζονται και ότι θα είναι έτοιμα εντός του 2013. Η επικρατούσα ιδέα είναι να διατηρηθεί η Επιτροπή για τη Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη ως κοινωνία πολιτών για τα μέλη που δεν θέλουν να προσχωρήσουν στο πολιτικό κόμμα.

Μία ακόμη κίνηση που δημιουργήθηκε πρόσφατα, η Πρωτοβουλία για Δημοκρατικό Σοσιαλισμό έχει επίσης γνωστοποιήσει ότι σχεδιάζει να μετεξελιχθεί σε κόμμα. Η κίνηση συνδέεται με την ανεξάρτητη ομάδα κριτικής θεωρίας, Πανεπιστήμιο των Εργατών και των Πανκ (DPU) που επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στην μαρξιστική θεωρία της κρίσης. Το μέλος της ομάδας, Λούκα Μέσετς ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμά της θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Το κίνημα Πανσλοβενική Εξέγερση, που έχουν συγκροτήσει διαδηλωτές, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα κάνει το βήμα προς τη δημιουργία πολιτικού κόμματος, ανέφερε το μέλος του, Ούρος Λούμπεϊ, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες πρωτοβουλίες.

Ενεργό ρόλο στο κίνημα διαμαρτυρίας διαδραματίζει και το εξωκοινοβουλευτικό Κόμμα για Βιώσιμη Ανάπτυξη (TRS), ο πρόεδρος του οποίου Μάτιαζ Χάνζεκ αποκάλυψε ότι διεξάγει διαβουλεύσεις με διάφορα κόμματα και κινήματα.

Ο κ. Χάνζεκ, πρώην Συνήγορος του Πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι στόχος είναι η διαμόρφωση συνασπισμού ισότιμων ομάδων με κοινές αφετηρίες και επιδιώξεις που θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εξασφάλισης εισόδου στη Βουλή, απ΄ό,τι το TRS μόνο του.