Ισλαμιστές Σεμπάμπ έκλεψαν ανθρωπιστικό υλικό και προμήθειες αξίας 550.000 ευρώ, τα οποία είχε χρηματοδοτήσει η βρετανική κυβέρνηση.

Η κλοπή αυτή, η οποία αποκαλύπτεται στον ετήσιο απολογισμό του βρετανικού Τμήματος Διεθνούς Ανάπτυξης (DFID), μπορεί να τροφοδοτήσει τους φόβους όσον αφορά την κατάλληλη διαχείριση από την Βρετανία της εξωτερικής της βοήθειας σε καιρούς δημοσιονομικών περικοπών.

Στον απολογισμό αναφέρεται η «κλοπή μεταξύ του Νοεμβρίου του 2011 και του Φεβρουαρίου του 2012 από τους Σεμπάμπ στην νότια Σομαλία ανθρωπιστικού υλικού και προμηθειών, που είχαν χρηματοδοτηθεί από το DFID, από τα γραφεία και τις αποθήκες οργανώσεων, με τις οποίες συνεργάζεται και στις οποίες το DFID είχε δώσει τους πόρους για την υλοποίηση σχεδίων και προγραμμάτων».

«Οι εταίροι του DFID δεν ενημερώθηκαν γι’ αυτές τις κλοπές προμηθειών και ως εκ τούτου δεν είχαν τον χρόνο να μεταφέρουν αλλού το υλικό αυτό για να εμποδίσουν τις κλοπές αυτές», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η απώλεια αυτή, σε ένα σύνολο 80 εκατομμυρίων στερλινών (σχεδόν 93 εκατομμύρια ευρώ) της βοήθειας που χορηγήθηκε στην Σομαλία για την περίοδο 2012/2013, παρουσιάζεται στον απολογισμό αυτής της χρονιάς, καθώς η έρευνα δεν είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα από τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο Τζέραλντ Χάουαρθ, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι η κλοπή αυτή εγείρει ανησυχίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα της βρετανικής εξωτερικής βοήθειας.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν πάρα πολύ όσον αφορά την συνεχή αύξηση της εξωτερικής βοήθειας. Τα προβλήματα αυτού του είδους, όπου τα χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων υπεξαιρούνται από ανθρώπους που μάχονται εναντίον μας, δεν είναι αποδεκτά», δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

Εκπρόσωπος του DFID επιχειρηματολόγησε ότι η εργασία σε ασταθείς χώρες, όπως η Σομαλία, ενέχει πάντα κινδύνους, όμως το DFID κάνει ό,τι δύναται για να εμποδίσει αυτού του είδους τις κλοπές.

«Το DFID δραστηριοποιείται στις περιοχές αυτές που βρίσκονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων του κόσμου, μία εκ των οποίων η Σομαλία, ακριβώς επειδή το να επιτιθέμεθα στις ρίζες της φτώχειας και της αστάθειας στις ίδιες τις περιοχές δίνει μια εγγύηση για έναν πιο ασφαλή κόσμο, όπως και για μια πιο ασφαλή Βρετανία», εξήγησε.

(Φωτογραφία αρχείου)