Χωρίς να υπάρχει η παραμικρότερη αμφιβολία ως προς την τίμια διεξαγωγή τους, τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου –ακριβώς μία εβδομάδα μετά από τις γερμανικές– πρόκειται να παρακολουθήσουν, για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που εδρεύει στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το αρμόδιο για εκλογικές διαδικασίες Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία, η ομάδα των παρατηρητών του διεθνούς οργανισμού θα είναι ολιγομελής και θα έχει ως κύριο μέλημά της την εξέταση της επάρκειας των αυστηρότερων κανόνων διαφάνειας που είχαν ψηφιστεί πέρυσι από την αυστριακή Βουλή για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και του προεκλογικού τους αγώνα.

Η Αυστρία επιτρέπει την παρουσία διεθνών παρατηρητών σε εκλογές στη χώρα από το 2007 και για πρώτη φορά γενικά, ξένοι παρατηρητές βρέθηκαν στις αυστριακές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2010, διατυπώνοντας τότε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για την άψογη διεξαγωγή τους.

Στην πρόσφατη ανάλυση του ΟΑΣΕ, τέλη Μαΐου, για την κατάσταση της δημοκρατίας στις 56 χώρες-μέλη του ο διεθνής οργανισμός επαινεί ιδιαίτερα το υψηλό επίπεδο πολιτικού πλουραλισμού, την πολυμορφία των Μέσων Ενημέρωσης και τη διάκριση των εξουσιών στην Αυστρία και ως εκ τούτου η παρουσία της ομάδας παρατηρητών του στις εκλογές της 29 ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι απλά και μόνον τυπική και πολύ περιορισμένη.

Ο ΟΑΣΕ, που έχει την έδρα του στην αυστριακή πρωτεύουσα από το 1995, αποτελεί τη συνέχεια της μετεξελιγμένης το 1995 σε οργανισμό, μέχρι τότε Διάσκεψης για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ), ενώ σήμερα τονίζεται η μοναδικότητά του ως Κοινότητας Αξιών από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ και ως βήματος ισότιμου διαλόγου της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον Καναδά.

Τονίζεται επίσης πως η ιστορία της ΔΑΣΕ από το 1975 (με την υπογραφή της ιστορικής «Τελικής Πράξης του Ελσίνκι») και αργότερα του ΟΑΣΕ, σημαδεύτηκε ως σήμερα από διαρκείς διαπραγματεύσεις και ανοικτό διάλογο στην υπηρεσία κοινών αξιών.

Προκλήσεις των προηγούμενων αλλά και των επόμενων χρόνων θεωρούνται η σταθερότητα στα Βαλκάνια, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διαφύλαξη των μέχρι τώρα κεκτημένων στην ασφάλεια, η συνεργασία σε θέματα οικονομίας και περιβάλλοντος, όπως επίσης και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.