Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια σειρά μέτρων με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής άμυνας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθούν οι κοινοί αμυντικοί μηχανισμοί.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα αφορούν τόσο τη βιομηχανική πολιτική, όσο και την εσωτερική αγορά και την έρευνα.

Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία απασχολεί σήμερα περίπου 400.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών της ανερχόταν το 2010 στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Επιτροπή. Όμως ο τομέας τα τελευταία χρόνια πάσχει λόγω των οικονομικών περιορισμών και του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς. Η Επιτροπή πιστεύει ότι θα πρέπει να αναλάβει δράση ώστε να διατηρηθούν οι βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες της Ευρώπης.

Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν την επόμενη Τετάρτη από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ και τον Επίτροπο Βιομηχανίας Αντόνιο Ταγιάνι. «Είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε τις δυνατότητές μας για να εντοπίσουμε τους τομείς όπου η Ευρώπη θα μπορούσε να αναπτύξει τις ικανότητές της» όσον αφορά τον αμυντικό τομέα, εξήγησε ο Μπαρνιέ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Για παράδειγμα, γιατί η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ώστε να μην τα αγοράζει από το εξωτερικό;» διερωτήθηκε ενώ έδωσε και άλλα παραδείγματα του τι εννοεί, όπως για παράδειγμα την αγορά από κοινού μιας μοίρας Canadair ή την ενίσχυση της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Ένα από τα μαθήματα που πήρε η Επιτροπή από την υπόθεση κατασκοπείας που αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ότι «θα πρέπει να είμαστε αυτόνομοι όσον αφορά τα στρατηγικά εργαλεία μας» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επέμεινε ο Μπαρνιέ. Η συνεργασία είναι επίσης απαραίτητη επειδή οι εθνικοί προϋπολογισμοί για την άμυνα έχουν περικοπεί και η Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, συνέχισε. «Η ευρωπαϊκή άμυνα δεν μπορεί να συνοψίζεται σε μια γαλλοβρετανική συνεργασία», κατέληξε.