Σε συνεχή επικοινωνία με διάφορα μέσα βρίσκονται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ερωτηθείς πότε και πού οι δύο ηγέτες μπορεί να συναντηθούν για να υπογράψουν μια εμπορική συμφωνία.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να υπογράψει την πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία με την Κίνα στην αγροτική πολιτεία της Αϊόβα, που έχει πληγεί σοβαρά από τους δασμούς στους σχεδόν 16 μήνες του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι οι διαπραγματεύσεις για τη «φάση 1» της συμφωνίας προχωρούν ικανοποιητικά και ότι ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία με τον Σι σε τοποθεσία στις ΗΠΑ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την διευθέτηση αυτή.

Η κινεζική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποια αναφορά για το πότε και πού μπορεί να μεταβεί ο Σι για να συναντήσει τον Τραμπ, και περιορίζεται στο να χαρακτηρίζει «απλές εικασίες» την πιθανότητα να συναντηθούν οι δύο ηγέτες στο Μακάο. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ ήταν εξίσου ολιγόλογος σήμερα. «Σε ό,τι αφορά μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Κίνας και των ΗΠΑ, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος Τραμπ διατηρούν συνεχή επαφή με διάφορα μέσα» δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας παλεύουν με τον χρόνο για να οριστικοποιήσουν το κείμενο της «φάσης 1» της συμφωνίας προκειμένου να το υπογράψουν ο Τραμπ και ο Σι αυτό τον μήνα, διαδικασία που σκιάζεται από τις διαφωνίες αναφορικά με τα αμερικανικά αιτήματα για το χρονοδιάγραμμα των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές προϊόντων όπως laptops, παιχνίδια και ηλεκτρονικά. Η επίτευξη συμφωνίας και η αποτροπή αυτών των δασμών είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.