Η Μόσχα καλεί τη συριακή αντιπολίτευση, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να στηρίξουν τη διεθνή διάσκεψη, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Γενεύη, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία.

«Είναι σημαντικό όλοι όσοι συμμετάσχουν στο συνέδριο να εκφράσουν σαφή υποστήριξη στη ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία που έχει στόχο να θέσει σε εφαρμογή την ανακοίνωση της Γενεύης», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε αργά χθες βράδυ με τον αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι στην Κιρούνα της Σουηδίας, όπου μετέχουν και οι δύο στη σύνοδο του Αρκτικού Συμβουλίου, ενός διακυβερνητικού οργανισμού μέλη του οποίου είναι τα παρόχθια κράτη στον Αρκτικό Ωκεανό.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η διεθνής διάσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί», είπε από την πλευρά του ο Κέρι.

Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να βασιστούν στα συμπεράσματα της συνόδου της Γενεύης που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2012, η οποία ζητούσε τη διακοπή των μαχών και μια δημοκρατική μετάβαση, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στην τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Λίγο νωρίτερα στη Δαμασκό ο υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μόκνταντ δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της αρνούνται κάθε «διαταγή» σε σχέση με την προοπτική της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που πρότειναν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, αναφερόμενος κυρίως στην απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση η αντιπολίτευση για κάθε σχέδιο εξόδου από την κρίση.

«Η Συρία δεν θα δεχτεί καμιά εντολή, ούτε οι φίλοι της θα τη δεχτούν», είπε ο Μόκνταντ σε συνέντευξή του χθες βράδυ στο επίσημο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.

Στη συνέντευξη ο υφυπουργός έριξε το μπαλάκι στους συμμάχους της αντιπολίτευσης, κυρίως στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ. «Η επιτυχία οποιασδήποτε διεθνούς διάσκεψης για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στην παρούσα κρίση έχει σχέση με την ειλικρίνεια αυτών που στηρίζουν την τρομοκρατία», δηλαδή την ένοπλη αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί το καθεστώς. «Ο τερματισμός της τρομοκρατίας και της βίας είναι βασικός παράγοντας για να τερματιστεί η κρίση», τόνισε.

Χθες, ο σύρος υπουργός Ενημέρωσης Ομράν αλ Ζόχμπι απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη του προέδρου Άσαντ, εκτιμώντας ότι το θέμα αυτό έγκειται στον «συριακό λαό και στις κάλπες» αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές το 2014 στη Συρία.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 94.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4,2 εκατομμύρια εκτοπισμένους και 1,4 εκατομμύριο πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.