Την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα συγκληθεί η ολομέλεια του κοινοβουλίου της Ρώμης, προκειμένου να ψηφίσει το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Έως τώρα η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερή παράταξη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επιλογή κοινού υποψήφιου.

Την Τρίτη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κεντροαριστερής παράταξης Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι με τον οποίο συζήτησε για μία ώρα και ένα τέταρτο πιθανές λύσεις για την εκλογή του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Στους κόλπους της κεντροαριστεράς, δείχνει να υπερισχύει η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος όμως αρνείται ότι μετέχει επισήμως στην «κούρσα» για την προεδρία.

Αν δεν βρεθεί τελικά υποψήφιος κοινής αποδοχής ο Πρόντι θα μπορούσε να εκλεγεί από την τέταρτη ψηφοφορία και μετά —όταν χρειάζεται, απλώς, το 50% συν μια ψήφος—, με την πιθανή συνεργασία του μετριοπαθούς κέντρου του Μάριο Μόντι με στελέχη του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα οδηγούσε σε οριστική και πλήρη ρήξη με την δεξιά του «Καβαλιέρε». Η θέση του Μπερλουσκόνι αποσαφηνίστηκε εκ νέου από τον ίδιο κατά την ομιλία του στην συγκέντρωση που οργάνωσε το κόμμα του στο Μπάρι το Σάββατο, στην οποία υπογράμμισε: «αν εκλεγεί ο Πρόντι θα αναγκασθούμε να μεταναστεύσουμε ομαδικά στο εξωτερικό».

Ο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση, αποδεκτή και από την συντηρητική παράταξη της οποίας. Είναι πιθανό να συναντηθεί και πάλι, αύριο ή μεθαύριο, με τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Κατά την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ο Μπερσάνι ίσως προτείνει στον μεγιστάνα του Τύπου και πρώην πρωθυπουργό τα ονόματα του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο και του κεντρώου πρώην προέδρου της γερουσίας, Φράνκο Μαρίνι.

Ο τελευταίος φαίνεται να εξασφαλίζει την έγκριση μεγάλου μέρους των στελεχών της κεντροδεξιάς, αλλά να μην ικανοποιεί την ανανεωτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος με επικεφαλής τον δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι.

Συνεχίζει, αν και λιγότερο πλέον, να ακούγεται το όνομα της Έμμα Μπονίνο, πρώην ευρωπαίας επιτρόπου, με θητεία στο κόμμα των ριζοσπαστών.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης πάντως συγκλίνουν στην πρόβλεψη πως θα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να εκλεγεί νέος πρόεδρος στην πρώτη ψηφοφορία της Πέμπτης.

Εκτός κι αν την τελευταία στιγμή επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι, που θα μπορούσε να αναφέρεται και στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.