Η αστυνομία του Πακιστάν συνέλαβε στην επαρχία Μπαλουτσιστάν του νοτιοδυτικού Πακιστάν περίπου δέκα παιδιά ηλικίας 10 ως 17 ετών, τα οποία ήταν ύποπτα για τη μεταφορά βομβών για λογαριασμό ενός τοπικού αυτονομιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν παιδιά από φτωχές οικογένειες για να τοποθετούν αυτοσχέδιες βόμβες σε αγορές, κάδους απορριμμάτων και στην άκρη δρόμων από τους οποίους περνούν αυτοκινητοπομπές των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Μιρ Ζουμπάιρ Μαχμούντ, αρχηγός της αστυνομίας στην Κουέτα, πρωτεύουσα του Μπαλουτσιστάν, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα παιδιά, που συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο.

«Ορισμένα από τα παιδιά είπαν ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενο των πακέτων που μετέφεραν. Είπαν επίσης ότι ήταν πολύ χαρούμενα που κέρδιζαν ένα μικρό χρηματικό ποσό για να μεταφέρουν τα πακέτα αυτά», σημείωσε ο Μαχμούντ.

Τα παιδιά αυτά και οι έφηβοι παραδέχθηκαν την ακούσια εμπλοκή τους σε περίπου 12 επιθέσεις στην Κουέτα — μεταξύ των οποίων αυτή της 10ης Ιανουαρίου από την οποία σκοτώθηκαν δύο παραστρατιωτικοί και εννέα πολίτες, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με αντάρτες του Μπαλουτσιστάν για να σχολιάσουν τις κατηγορίες αυτές.

Η στρατηγικής σημασίας επαρχία του Μπαλουτσιστάν, που είναι και η μεγαλύτερη στη χώρα και συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν, μαστίζεται εδώ και πολλά χρόνια από μια σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τους αντάρτες του Μπαλουτσιστάν, οι οποίοι αξιώνουν την καλύτερη κατανομή του μεγάλου φυσικού του πλούτου.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις πακιστανικές δυνάμεις ότι βασανίζουν ανθρώπους, που είναι ύποπτοι για την υποστήριξη των ανταρτών του Μπαλουτσιστάν, ή ακόμη ότι τους απαγάγουν και τους εκτελούν και στη συνέχεια εγκαταλείπουν τις σορούς τους στην άκρη του δρόμου, μια πρακτική η οποία είναι γνωστή με την έκφραση «Σκοτώνω και Πετάω».