Τις χώρες της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα έβαλε στο στόχαστρό του το Ιράν, τονίζοντας πως δεν κατάφεραν να τη σώσουν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ και τη εκ νέου επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πρακτικά, απτά μέτρα από τους Ευρωπαίους για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν. Η Τεχεράνη δεν θα συζητήσει κανένα θέμα πέραν της πυρηνικής συμφωνίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τη συμφωνία που υπέγραψε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα και ότι σε αυτή δεν περιλαμβάνεται το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν ή ο ρόλος του στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Οι χώρες της ΕΕ που την έχουν υπογράψει –η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία—προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία, όμως συμμερίζονται κάποιες από τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν και τις δραστηριότητές του στην περιοχή.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έφτασε χθες Κυριακή στο Ιράν στο πλαίσιο της προσπάθειας των Ευρωπαίων να διατηρήσουν τη συμφωνία σε ισχύ και να αποκλιμακώσουν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον. «Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να συζητήσει άλλα ζητήματα πέραν της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν» τόνισε ο Μουσαβί, ενώ από την πλευρά του ο Μάας ζήτησε από το Ιράν να τηρήσει τη συμφωνία του 2015.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια οικονομικά πλεονεκτήματα που υποσχεθήκαμε στο Ιράν και τα οποία είναι δύσκολο να υλοποιηθούν χωρίς τους Αμερικανούς» σχολίασε. «Όμως πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα στη διατήρηση αυτής της συμφωνίας και άρα στον διάλογο με την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει η Τεχεράνη».