Μεγαλώνοντας στη Ζανζιβάρη, ένα από τα 36 παιδιά του σουλτάνου, η Sayyida Salme τα είχε όλα. Εκτός από την ελευθερία της.

Αλλά σε ηλικία 22 ετών έμεινε έγκυος από έναν Γερμανό έμπορο, εκτός γάμου. Αυτό προκάλεσε σκάνδαλο και, φοβούμενη για τη ζωή της, έφυγε από τη Ζανζιβάρη για να ζήσει στο εξωτερικό.

Η τραγική ιστορία της την ενέπνευσε να γράψει βιβλίο, αλλά η αφήγησή της παραμένει εν πολλοίς άγνωστη.

«Η Salme έσπασε την παράδοση της γυναικείας εκπαίδευσης μαθαίνοντας να γράφει» περιγράφει στο BBC ο ιδρυτής και διευθυντής του μουσείου Princess Salme Museum στη Ζανζιβάρη.

Συχνά αναγνωρίζεται ως η πρώτη γυναίκα της Αφρικής που έγραψε αυτοβιογραφικό βιβλίο. Ήταν πολύγλωσση και μιλούσε σουαχίλι, αραβικά, τούρκικα και γερμανικά.

«Ακόμα και στη Γερμανία, όπου τελικά κατέληξε, άλλαξε την κοινή αντίληψη για την Ανατολική Αφρική και την Ανατολή» εξηγεί ο ιδρυτής του μουσείου Princess Salme Museum El-Gheithy. «Ήταν μία πρωτοπόρος με διαπολιτισμικούς όρους και ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέγραψε τις παρατηρήσεις της αναφορικά με τον τρόπο ζωής στη Γερμανία και τη Ζανζιβάρη. Την απασχολούσαν πολύ τα μικρά παιδιά που υπέφεραν από το κρύο και την πείνα στην Ευρώπη».

Γεννημένη το 1844 στη Ζανζιβάρη, κόρη του σουλτάνου Said Ibn Sultan Al Bu-Said και μιας εταίρας από τον Καύκασο, η Salme ήταν η προσωποποίηση της «επανάστασης». Στην παιδική της ηλικία αντέγραφε το αραβικό αλφάβητο πάνω στον ώμο μιας καμήλας για να μάθει να γράφει.

Ο μεγαλύτερος αδελφός της Majid κληρονόμησε τον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα τους, το 1856. Αλλά στη συνέχεια ήρθε σε σύγκρουση με τον άλλο αδελφό τους Barghash.

Όπως τα περισσότερα από τα αδέλφια της, η Salme πήγε με την πλευρά του Barghash κι έγινε γενική γραμματέας του. Σε ηλικία 15 ετών, έγραφε επιστολές στους αρχηγούς που είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν τον Barghash στην εξέγερσή του, η οποία όμως κατεστάλη συντομότερα από ό,τι αναμενόταν.

Η Salme παραδόθηκε στον σουλτάνο Majid κι έχασε την υποστήριξη των περισσότερων από τα 36 αδέλφια της.

Εγκαταλελειμμένη από τα αδέλφια της και νιώθοντας πολύ μόνη άρχισε να ελκύεται από ξένους. Ειδικά από τους Ευρωπαίους της Ζανζιβάρης. Το σπίτι της στο Stone Town βρισκόταν δίπλα σε αυτό ενός νεαρού Γερμανού εμπόρου ονόματι Rudolph Heinrich Ruete. Πολύ γρήγορα ερωτεύτηκαν.

«Η σχέση τους σόκαρε και τη βασιλική οικογένεια και την εμπορική εταιρεία στη Ζανζιβάρη» εξηγεί ο El-Gheithy. «Οι ξένοι έμποροι πίστευαν πως ο άνδρας έθετε σε κίνδυνο τις ζωές των Ευρωπαίων που στηρίζονταν στην καλή θέληση του σουλτάνου».

Το ζευγάρι σπάνια έφευγε από το Stone Town αλλά τους είχαν δει. Γερμανικές εταιρείες ανέφεραν τα αδέλφια τους στον σουλτάνο. «Οι Γερμανοί θεωρούσαν τον Rudolph ανεύθυνο και οι ντόπιοι διαφθορέα» εξηγεί ο El-Gheithy.

Όταν ο σουλτάνος Majid άκουσε τις φήμες για την αδελφή του και τον Γερμανό, έστειλε να πιάσουν την πρώτη και έδωσε εντολή να εκτελέσουν τον δεύτερο. Ηρέμησε μόνο όταν επενέβη η μητριά του επιμένοντας πως πρέπει να περιμένουν και να δουν αν οι φήμες ήταν αλήθεια ή όχι.

Αλλά όταν η εγκυμοσύνη της Salme άρχισε πια να φαίνεται, ο σουλτάνος έδωσε εντολή να φύγει για τη Σαουδική Αραβία.

«Η Sayyida ήταν έξυπνη, είχε ακούσει τις ιστορίες κοριτσιών σε παρόμοιες καταστάσεις, που τις έστειλαν ταξίδι και τελικά βρέθηκαν στον βυθό του ωκεανού» επισημαίνει ο El-Gheity.

Κι έτσι έφυγε για το Άντεν της Υεμένης, όπου γέννησε αλλά και έχασε το παιδί της.

Όταν τη συνάντησε εκεί ο Γερμανός εραστής της, πολλούς μήνες μετά, παντρεύτηκαν, έφυγαν για τη Γερμανία, όπου απέκτησαν ακόμα τρία παιδιά.

Η Salme άλλαξε το όνομά της σε Emily Ruete, μόλις έφτασε στη χώρα.

Αλλά η τραγωδία τη «χτύπησε» ακόμα μία φορά, καθώς λίγο μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού τους, ο Rudolph σκοτώθηκε σε δυστύχημα με το τραμ.

«Ήταν απαρηγόρητη» αφηγείται ο El-Gheity. Βρέθηκε μόνη, σε ξένη χώρα, χωρίς λεφτά και με τρία μικρά παιδιά. Και λίγο αργότερα αποφάσισε να γράψει βιβλίο για την πολυτάραχη ζωή της.

Πέθανε το 1924 και την έθαψαν με μια χούφτα άμμου από παραλία της Ζανζιβάρης, που πάντα κουβαλούσε μαζί της.

«Πήγα στην παραλία όπου την είχαν δει για τελευταία φορά, πριν φύγει από τη Ζανζιβάρη» αφηγείται ο Michael Bauer Ruete, τρισέγγονος της Salme, στο BBC. «Πήρα ένα μπουκάλι και το γέμισα άμμο». Εργάζεται στο γραφείο του σερίφη, στη Φλόριντα, όπου ζει με τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Η γιαγιά του Bauer Ruete Olga Ruete ήταν η εγγονή της Salme. «Μεγαλώνοντας δεν ήξερα και πολλά για την ιστορία της οικογένειας» λέει. «Η γιαγιά μου το κρατούσε μυστικό αλλά όταν πέθανε βρήκα πολλά αντικείμενα από τη Ζανζιβάρη, έγγραφα της βασιλικής οικογένειας, παλιές φωτογραφίες, ντουλάπια γεμάτα πράγματα που δεν είχα ξαναδεί».

Η Olga, που μεγάλωσε στην Αγγλία, ερωτεύτηκε έναν Αμερικανό διπλωμάτη, μετοίκησε στις ΗΠΑ όπου και γέννησε την Anne, τη μητέρα του Michael.

«Πριν λίγα χρόνια έμαθα για τους… συγγενείς μας στη Ζανζιβάρη. Ταξιδέψαμε στην Αγγλία και τους συναντήσαμε, μαζί και τον τελευταίο σουλτάνο της Ζανζιβάρης, την ΑΜ Jamshid Khalifa» περιγράφει ο Bauer Ruete. «Μια ολόκληρη νέα ζωή ανοίχτηκε για μας».

Παρά την τραγωδία, ο ίδιος βλέπει μια θετική πλευρά στη ζωή της Salme. «Παρότι η ζωή της δεν ήταν εύκολη, τη θυμούνται και την τιμούν, για τον δυνατό χαρακτήρα της και τις δύσκολες αποφάσεις και θυσίες που έπρεπε να κάνει» εξηγεί.