Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα χαρακτήρισε το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή κατεψυγμένων προϊόντων, ως «σοβαρή ευρωπαϊκή κρίση».

Η Ρουμανία ενεπλάκη στο διατροφικό σκάνδαλο, καθώς γαλλική εταιρεία που προμήθευε διανομείς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέδειξε δύο ρουμανικά σφαγεία ως τόπο προέλευσης του κρέατος, το οποίο ήταν αλόγου. Άμεση ήταν η αντίδραση όλων των αρμόδιων φορέων της Ρουμανίας που διαβεβαίωσαν ότι από ελέγχους που έγιναν από τις υπηρεσίες, δεν προέκυψε καμία ένδειξη που να εμπλέκει τα σφαγεία με το σκάνδαλο.

Ο κ. Πόντα τόνισε ότι οι ρουμανικές αρχές επιβεβαίωσαν όλες τις πληροφορίες για τα σφαγεία στη Ρουμανία και δεν βρήκαν καμία παρατυπία. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται με βάση τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων, τόνισε.

Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή κρίση που αφορά όλες τις χώρες, διότι επηρεάζει το απόλυτο δικαίωμα του Ευρωπαίου καταναλωτή να έχει εμπιστοσύνη στα τρόφιμα που αγοράζει και να γνωρίζει με ακρίβεια το είδος των τροφίμων που βάζει στο τραπέζι του και από που προέρχεται, δήλωσε ο κ. Πόντα στο BBC.

Επανέλαβε ότι δεν υπήρξε απάτη εκ μέρους των ρουμανικών σφαγείων και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα ως ο «νούμερο ένα ύποπτος». Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι πολίτες της Ρουμανίας ζητούν την επιβολή κυρώσεων στους πραγματικούς ενόχους του διατροφικού σκανδάλου, που έθεσε σε συναγερμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εύρεση κρέατος αλόγου σε λαζάνια, την περασμένη εβδομάδα, ήταν η αρχή της εκδήλωσης του διατροφικού σκανδάλου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολούθησε η απόσυρση προϊόντων από τη Γαλλία και τη Σουηδία.

Στο μεταξύ, την εμπιστοσύνη των Γερμανών καταναλωτών στα ρουμανικά προϊόντα επαναβεβαίωσε ο πρέσβης της Ρουμανίας στη Γερμανία Λάζαρ Κομανέσκου. Σε δηλώσεις του, έπειτα από τα εγκαίνια έκθεσης, ο κ. Κομανέσκου τόνισε ότι η εμπιστοσύνη των Γερμανών καταναλωτών στα ρουμανικά προϊόντα δεν επλήγη από το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.