Η Laxmi Sargara έγινε γνωστή διεθνώς ως η πρώτη γυναίκα στην Ινδία που κατάφερε να ακυρώσει το γάμο της. Τώρα ετοιμάζεται να παντρευτεί για δεύτερη φορά, μόνο που τώρα τουλάχιστον συμφωνεί και η ίδια με την επιλογή του γαμπρού!

Η 19χρονη πλέον Laxmi αντάλλαξε όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης κατά τη διάρκεια μιας παραδοσιακής τελετής με τον 23χρονο Mahendra Sargara ενώπιον 150 περίπου καλεσμένων, συγγενών και φίλων.

Μιλώντας από το σπίτι της στην περιοχή Jodhpur της κεντρικής Ινδίας, δήλωσε ότι τώρα ήταν η κατάλληλη εποχή για να παντρευτεί ξανά.

«Δε συμφωνούσα με τον πρώτο μου γάμο. Δεν τον ήθελα και ήμουν δυστυχισμένη. Τώρα είμαι χαρούμενη. Ξεπέρασα το παρελθόν μου κι ελπίζω να έχω ένα λαμπρό μέλλον» είπε η ίδια.

Η ιστορία της Laxmi δεν προκαλεί εντύπωση στη χώρα της. Οι γονείς της την πάντρεψαν όταν ήταν μόλις… ενός έτους με ένα αγόρι τριών ετών, σύμφωνα με την παράδοση στο χωριό Khera του Rajasthan!

Μη γνωρίζοντας για τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι γονείς της με τους γονείς του «γαμπρού» η Laxmi έμαθε την αλήθεια όταν έγινε 18 χρονών.

Αρνήθηκε να μετακομίσει στο σπίτι των πεθερικών της και το έσκασε, αναζητώντας καταφύγιο στην οργάνωση Sarathi Trust, η οποία και τη βοήθησε να προχωρήσει τη διαδικασία ακύρωσης του γάμου της.

Η κίνησή της αυτή την έκανε αμέσως ένα σύμβολο ελπίδας για όλες τις ανήλικες νύφες και γαμπρούς όλου του κόσμου.

«Πέρασα ήδη πολλά. Η ακύρωση του γάμου δεν ήταν αποδεκτή από την κοινωνία μου» πρόσθεσε.

Η οικογένειά της γνώρισε τον Mahendra, που είναι αγρότης, σε ένα γάμο πριν από ένα χρόνο. Οι δικοί της όμως φοβούνταν ότι λόγω του στίγματος δε θα μπορούσε να παντρευτεί ποτέ ξανά.

Σύμφωνα με την παράδοση οι ανήλικες νύφες δε μπορούν να παντρευτούν ξανά, εκτός κι αν υπάρξει ανταλλαγή χρημάτων. Η παράδοση Naata Pratha επιτάσσει η οικογένεια του καινούριου γαμπρού να πληρώσει τον παλιό γαμπρό ή να δώσει χρήματα στην οικογένειά του. Ευτυχώς όμως η οικογένεια του Mahendra έδειξε κατανόηση στην όλη κατάσταση.

«Θα ήταν δύσκολο για μένα να ξαναπαντρευτώ. Ευτυχώς οι δικοί μου αυτή τη φορά μου διάλεξαν έναν ώριμο άντρα. Έχει αποδεχτεί το παρελθόν μου. Η ζωή μου ήταν σχεδόν κατεστραμμένη, όμως τώρα βλέπω ότι μπορώ να έχω μέλλον μπροστά μου» είπε.

Η ίδια φοβόταν ότι τα παλιά πεθερικά της θα εμφανίζονταν στο γάμο για να ζητήσουν χρήματα από τον Mahendra, βάσει της παράδοσης, όμως ευτυχώς δεν πήγε κανείς.

Παρότι οι γάμοι παιδιών έχουν απαγορευτεί με νόμο στην Ινδία από το 1929, η παράδοση συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά σε φτωχές αγροτικές κοινότητες.

Πρόσφατα στοιχεία της Unicef αναφέρουν ότι το 47% των παντρεμένων γυναικών στην Ινδία έκαναν το γάμο τους πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια. Στην Ινδία γίνεται το 40% των γάμων παιδιών που τελούνται στον κόσμο.