Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι, αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, καθώς στον δεύτερο γύρο, που διεξήχθη σήμερα, προηγείται με σημαντικό και δύσκολα αναστρέψιμο προβάδισμα της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο εκλεκτός του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, συγκεντρώνει ποσοστό 51,85 %, ενώ η Σιλιάνοφσκα αποσπά ποσοστό 44,55%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ανέρχεται στο περίπου 3,6%.

Ο 56χρονος Πεντάροφσκι υποστηρίχτηκε στις εκλογές αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αντίπαλος του, στον αντίποδα, υποστηρίχτηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συνεργάζονται με αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν στο 44,5%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν (προσέλευση άνω του 40%), προκειμένου η διαδικασία να θεωρηθεί έγκυρη.