Οι εργοδότες στην Κροατία συχνά χρησιμοποιούν το αίτημα για προηγούμενη εργασιακή εμπειρία ως πηγή έμμεσων διακρίσεων και αφορμή για την εκμετάλλευση «άπειρων» νέων εργαζόμενων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη της Αγοράς Εργασίας που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Ζάγκρεμπ.

Μάλιστα, το 36% των νέων στην Κροατία έχει βρεθεί αντιμέτωπο με διακρίσεις λόγω ηλικίας στην αναζήτηση εργασίας. Οι νέοι είναι αντιμέτωποι με διακρίσεις λόγω ηλικίας και απειρίας όχι μόνο κατά την εύρεση εργασίας, αλλά και κατά την προώθηση της επαγγελματικής τους καριέρας, κάτι που αποτελεί άμεση διάκριση, τόνισε ο Νίκολα Μπούκοβιτς από το Δίκτυο Νέων Κροατίας που διοργάνωσε το συνέδριο.

Και οι νέοι και οι εργοδότες είναι ανεπαρκώς ενημερωμένοι για το θεσμικό πλαίσιο καταπολέμησης των διακρίσεων, δήλωσε η Τένα Σιμόνοβιτς Έινβάλτερ, συντονίστρια του τομέα καταπολέμησης των διακρίσεων του Συνηγόρου του Πολίτη. «Οι διακρίσεις λόγω ηλικίας νομικά βρίσκονται εκεί όπου είναι και τα άλλα φαινόμενα διακρίσεων στην αγορά εργασίας, στην οποία εξακολουθούν να κυριαρχούν προκαταλήψεις για τους νέους», είπε.

Ο υπουργός Εργασίας της Κροατίας, Μιράντο Μρσιτς τόνισε ότι είναι ικανοποιητικό το ενδιαφέρον των νέων για τα μέτρα επαγγελματικής κατάρτισης που εφαρμόζονται. Από τα συγκεκριμένα μέτρα όπως είπε, το 2012 επωφελήθηκαν 9.000 νέοι.

Ιδιαίτερη δυσκολία αποτελεί η ανεπαρκής εκπαιδευτική δομή των ανέργων και γι αυτό εντατικά εργαζόμαστε για μέτρα δια βίου μάθησης, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας της Κροατίας τονίζοντας στόχος είναι μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τα άτομα και για την κοινωνία.