Δωδεκάμηνη «ευέλικτη» παράταση στο Brexit προτείνει στη Βρετανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή.

Το σχέδιό του θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει συντομότερα, εάν το Κοινοβούλιό του επικυρώσει τη συμφωνία, θα πρέπει όμως να γίνει πρώτα αποδεκτό από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει στις 12 Απριλίου από την ΕΕ και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτή καμία συμφωνία ή εναλλακτική.

Εντωμεταξύ, Συντηρητικοί και Εργατικοί θα συνεχίσουν σήμερα τις συνομιλίες τους σε αναζήτηση διεξόδου.

Στην ευρωπαϊκή πλευρά, οι ηγέτες είναι μοιρασμένοι ως προς το πώς και το εάν θα πρέπει να δοθεί νέα παράταση στο Brexit. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο, ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως ο Τουσκ «πιστεύει πως βρήκε μία λύση» έπειτα από πολλές ώρες προετοιμασίας για τη Σύνοδο της 10ης Απριλίου.

«Πιστεύει πως ο διακανονισμός αυτός βολεύει και τις δύο πλευρές και αποτρέπει το να βρεθούν οι Βρυξέλλες αντιμέτωπες με επαναλαμβανόμενα αιτήματα παράτασης του Brexit από το Λονδίνο» σχολίασε.